Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Юлиян Попов: В момента около 60 млрд. евро ще струва енергийното обновяване на българския сграден фонд

В момента грубо около 60 млрд. евро ще струва енергийното обновяване на българския сграден фонд. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на конференцията “Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход”, която се провежда днес в София. По думите му, ако страната ни продължи с подхода на 100 процента публичен ресурс на обновяването на сгради, “българският сграден фонд вечно ще остане в Народна република България”.

Министър Попов счита, че е много важно политиците да се фокусират именно върху мобилизацията на онези ресурси, които бързо да обновят сградния фонд. Тези ресурси обаче не са държавни. Той е на мнение, че фондовете трябва да се използват единствено за иновации или като “лостове”, които могат да мобилизират реалния ресурс.

Трябва да се помисли и по какъв начин да влязат иновациите в сградния фонд, добави министър Попов. Според него тези иновации не могат да се видят в България и страната ни трябва да отдели ресурс за тях.

“За да можем ние да решим въпросите със сградния фонд на България, трябва да дадем много сериозни различни финансови инструменти, които да мобилизират огромния финансов ресурс, който не е в държавата, а е в хората и компаниите, и да насочим значителен публичен ресурс към стимулиране на иновациите и иновационните подходи в обновяването на сградите”, посочи министърът на околната среда и водите.

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам