Бюлетин

Юлиян Попов вижда голям инвеститорски потенциал в района около ТЕЦ „Марица – Изток“ след закриването му

Снимка: БТА

Районът около ТЕЦ „Марица – Изток“ има голям инвеститорски потенциал след закриването на въглищните централи, заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „Денят на живо“ по БНТ.

Всяка една голяма международна фирма в индустриалните сектори, на която се разкаже за потенциала на Маришкия регион, проявява интерес, но иска да е наясно с регулаторната среда. За да може целият регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там поне 10 години трябва да работят над 3000 души, защото заравняването на тази площ е огромна дейност. Икономическата дейност, включително и изграждането на инфраструктура, която може да се развие там, е огромна, коментира министърът.

Основният проблем е не дали хората ще си запазят работните места, а дали те ще могат да бъдат задържани, за да може регионът да се развива. Ако „Мариците“ се развиват с потенциала, който имат, ще има голям недостиг на хора, защото тези, които сега протестират, и техните колеги, които не протестират, но са солидарни, няма да са достатъчни за това индустриално развитие, добави Попов.

Не е вярно твърдението, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим едни централи, категоричен беше Юлиян Попов. Според него става дума за пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а Европейският съюз осигурява средства на страната ни да се справи с този процес.

Голяма и важна крачка в тази посока беше, че успяхме да предотвратим фрагментирането на района „Марица – Изток“ и започнахме развитието на общ устройствен план, обясни още Попов.

Той каза още, че очаква от днешната среща в Народното събрание, на която ще присъстват премиерът акад. Николай Денков, министри от кабинета и лидерите на парламентарни партии с протестиращите, диалогът да се върне на нивата от преди протестите и началото на предизборната кампания. Според него екипът на министъра на енергетиката Румен Радев е работил денонощно, за да подготви финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Процесът беше забавен допълнително и заради политическата нестабилност в последните две години, допълни Юлиян Попов.

Още от Built.bg:  Евростат: Строителството в ЕС през септември се е увеличило, в България се отчита понижение

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам