Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЮНЕСКО включи обекти в Йемен и Ливан, както и историческият център на Одеса в Списъка на световното наследство

Древно йеменско царство и ливански модернистичен бетонен панаирен парк бяха включени в Списъка на ЮНЕСКО на застрашените обекти на световното културно наследство, предаде Асошиейтед прес.  Това са най-новите попълнения от Близкия изток.

Седемте основни забележителности на древното йеменско кралство Саба (Сабейско царство) и Международният панаирен парк “Рашид Карами” в Триполи, Ливан, бяха добавени в списъка на организацията в “спешна процедура” с надеждата за по-доброто опазване на занемарените обекти.

Част от международен панаирен парк “Рашид Караме” в Ливан/ снимка: AP

След добавянето им в списъка и двата обекта ще имат достъп до засилена техническа и финансова помощ, посочиха от ЮНЕСКО.

Предислямското йеменско кралство Саба, което някога се е простирало от днешната столица Сана до Мариб, понастоящем се намира на една от основните фронтови линии, разделящи бунтовниците хути от ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция. Заплахата от унищожение в резултат на продължаващия конфликт е посочена като основна причина за добавянето на седемте забележителности, сред няколко древни храма, язовир и руините на стария Мариб.

Разрушителният конфликт в Йемен започна през 2014 г.

В резултат на въздушни удари, ръководени от Саудитска Арабия, са разрушени исторически къщи от кал в Северна Саада – “сърцето” на хутите. Повредена е и голяма част от над 2500-годишния Стар град в центъра на Сана, който също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. През 2015 г. въздушните удари частично разрушиха участък от язовира Голям Мариб, близо до храма Авам, една от седемте забележителности.

Йемен

Модернистичният международен панаирен парк “Рашид Карами” в Ливан е проектиран през 60-те години на миналия век като част от по-широка политика за модернизиране на страната.

Недостигът на средства постоянно прекъсва строителството, преди в крайна сметка полупостроеният обект да бъде изоставен след избухването на гражданската война в средата на 70-те години.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове
Част от международен панаирен парк “Рашид Караме” в Ливан/ снимка: AP

През последните години паркът, начело с концертна зала с формата на бумеранг, привлече вниманието на няколко строителни предприемачи. ЮНЕСКО посочи, че обектът е добавен в списъка поради загриженост за неговото “състояние на опазване” и опасения, че нова реконструкция може да наруши “целостта на комплекса”.

Историческият център на украинския пристанищен град на Черно море Одеса също беше включен в Списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО, въпреки съпротивата на Русия.

На извънредна сесия на Комитета за световно наследство в Париж шест от 21 държави гласуваха “за”, 14 се въздържаха, а Русия гласува против включването в списъка на Одеса – град, наричан понякога “Перлата на Черно море”.

Одеса, Украйна, снимка: AP

“Одеса – свободен и световен град, легендарно пристанище, белязало киното, литературата и изкуствата, по този начин е поставена под засилената защита на международната общност”, се посочва в изявлението, направено от генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Като цяло пощадено от началото на войната през февруари 2022 г., населеното място на няколко пъти стана обект на руски бомбардировки.

“Надяваме се, че този статут ще помогне за опазването на културното наследство на Одеса, застрашено след нахлуването на Русия в Украйна”, се посочва още в изявлението. “С решението се признава изключителната универсална стойност на обекта и отговорността на цялото човечество да го опазва”.

От Комитета посочват още, че съгласно Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство всички 194 държави, които са я приели, се задължават “да не предприемат никакви умишлени действия, които могат пряко или косвено да увредят обект на световното наследство, и да съдействат за неговото опазване.”

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

Новият статут също така дава възможност на Киев да поиска засилена техническа и финансова международна помощ, за да осигури защитата и възстановяването на обекта, ако той бъде повреден, се казва още в изявлението.

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО е взел решението да включи историческия център на Одеса в своя списък, заобикаляйки процедурните правила и нарушавайки основните принципи на работа, смята руското постоянно представителство в организацията. “Решението за включване на Одеса в Списъка на застрашеното световно наследство беше взето под натиска на обединения Запад, заобикаляйки процедурните правила”. Според руските представители украинските власти са скрили от ЮНЕСКО информация за разрушаването на паметници в историческия център на Одеса преди включването на града в Списъка и не са предоставили данни, поискани от консултативните органи.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам