Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

За 15 години концесионерът на летищата във Варна и Бургас е инвестирал повече от 400 милиона лева в тях

Снимка: www.fraport-bulgaria.com

През първите 15 години от концесията на летищата във Варна и Бургас операторът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД е инвестирал повече от 400 милиона лева, съобщиха от пресслужбата на компанията.

В резултат на вложените средства двете летища разполагат с два нови пътнически терминала, открити през 2013 г., и се радват на значителни инвестиции в модернизация на инфраструктурата и оборудването, както и цялостно обновена писта на летището във Варна.

От 2006 година досега двете летища са обслужили над 57.3 милиона пътници – над 34.4 милиона на летището в Бургас и близо 22.9 милиона – във Варна, отчита операторът. За 15 години е постигнат рекорден ръст на трафика. От 2006 до 2019 г., преди пандемията COVID-19, ръстът на трафика на летище Бургас е с 59 процента, а във Варна – с 36 на сто.

Заради пандемията през 2020 г. трафикът на летищата намаля с 80 процента спрямо нивото от предходната година. Независимо че през тази година двата аеропорта отчитат малко по-висок трафик, все още се отчита спад от от 60 на сто спрямо обема на трафика през 2019 г.

За периода най-голям брой входящ и изходящ трафик на летището в Бургас е от/до Русия, Германия, Великобритания, Полша и България. На летишето в северния град най-много заминаващи и пристигащи полети са осъществени от/до България, Германия, Русия, Австрия и Великобритания.

Концесионерът на летищата се стреми да ги превърне в целогодишни черноморски центрове с добра свързаност, чрез полагане на значителни усилия в разработване внедряване на активни маркетингови стратегии, допълват от компанията.

БТА

Още от Built.bg:  Димитър Радев: България възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция чрез присъединяване към еврозоната

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам