Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

За цялостен капитален ремонт на “Топлофикация София” ще са нужни около 800 милиона евро

За цялостен капитален ремонт на “Топлофикация София” ще са нужни около 800 млн. евро. Това показват предварителните оценки на работния доклад на “Блек и Вийч Мениджмънт консултинг”, който бе представен на пресконференция днес в Столична община.

При одобряване на работния доклад и осигурено финансиране, дейностите по плана могат да бъдат реализирани за 36 месеца. В резултатите от първата фаза на доклада се посочват методите, които могат да подобрят работата на “Топлофикация София”. Според председателя на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Прошко Прошков това е дългосрочно решение на проблемите на столичното топлофикационно дружество.

Целта на настоящото проучване е да се създаде цялостен план за подпомагане на Столична община в координация с “Топлофикация София” ЕАД при решаване на проблемите в централите с инсталации и оборудване, операции и финанси. Планът разглежда възможни надстройки или подмяна на няколко от съществуващите застаряващи когенерационни и котелни инсталации и разпределителна мрежа на “Топлофикация София” ЕАД, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия в столицата.

Той включва първо преглед на конкретни препоръки, изложени в доклада за 2019 г. за подобрения в инсталациите и оборудването, както и капиталов ремонт. Има и предложения за конкретни проекти на поетапно изпълнение, както и предложения за финансиране на проекти и корпоративно рефинансиране.

Ръководителят на екипа на “Блек и Вийч Мениджмънт консултинг” Сесил Лорънс, който участва в пресконференцията чрез видеовръзка, каза, че основното оборудване на “Топлофикация София” е изключително остаряло. Това го прави неефективно и има опасност от аварии. Той уточни, че екипът му е видял две централи и 11 малки топлоцентрали. Двете централи работят с котли. Повечето от тях имат проблем с отделяните емисии.

Още от Built.bg:  След 3-годишен ремонт обновеният планетариум в Смолян отваря врати

Има проблем и с разпределението на енергия. Разпределителната система е остаряла. Въз основа на тези наблюдения е разработен план за подобряването на работата на “Топлофикация София”.

Експертите от “Блек и Вийч Мениджмънт консултинг” изтъкват, че на първо място трябва да се обърне внимание на безопасността. На второ място “Топлофикация София” трябва да бъде надежден доставчик за своите клиенти. Освен това е наложително да се работи и за подобряването на ефикасността на централите. Фокус ще бъде поставен и върху намаляването на емисиите на азотен окис и парниковите газове във всяка една от централите. Целта е да се отговори на изписванията и стандартите, заложени от Европейския съюз.

Ще се работи и за подобряване на разпределителната мрежа. Технологията, която ще бъде избрана, ще е такава, която в бъдеще ще може да започне да работи и със зелен водород. Планът залага на 20-годишна цел оттук нататък, за да може да се подобри ненадеждността на работата на “Топлофикация София”, допълни Лорънс.

Изпълнителният директор на “Топлофикация София” Александър Александров изтъкна като опасност, че стотици хиляди софиянци може да останат без топлоподаване, което може да доведе до колапс на електропреносната мрежа. От друга страна начинът, по който се произвежда топлинна енергия, води до непрекъснато трупане на дългове, които вече приближават 1 млрд. лева. Това може да доведе до невъзможност да се излезе от това финансово положение.

По време на разговорите с “Блек и Вийч” е станало ясно, че “Топлофикация София” трябва да стане много по-екологично чиста, да може да обслужва клиентите си много по-добре от това, което прави сега, и да бъде печеливша. Александров обърна внимание, че за първи път в историята на “Топлофикация София” се прави план, който е цялостен и ключв за развитието на дружеството до 2050 г., като се вземат предвид всички екологични норми в ЕС. Ако след 2050 г. има още по-стриктни и тежки норми, “Топлофикация София” ще има достатъчно финанси, осигурени от този план, които да позволят да се направи ново подобрение на оборудването.

Още от Built.bg:  Джеймс Камерън: България е важен партньор на Обединеното кралство, Европа и НАТО

Целите, които този план поставя, е за по-сигурно и безопасно функциониране, подобряване на надеждността, замяна на оборудването, създаване на финансов капацитет за обслужване на задълженията. Този план взема предвид всички текущи задължения на “Топлофикация София” и дава отговор, че те могат бъдат възстановени. “Това, че ние към момента имаме натрупан дълг към БЕХ, този план взима всичко това предвид и позволява той да бъде върнат във времето”, добави Александров. Това ще се случи чрез чувствително подобряване на ефективността, начина, по който се произвежда топлоенергия, както и на по-голямото количество електроенергия.

Зам.-кметът по направление “Финанси и здравеопазване” Дончо Барбалов счита, че броят и мащабите на предизвикателствата на “Топлофикация София” изискват всеобхватна и цялостна програма за капитален ремонт. Той вярва, че предложеният план, включен в приложения доклад, напълно отговаря на това изискване и е напълно постижим. След като бъде одобрен, очакваме, че необходимото планиране ще отнеме приблизително 6 до 9 месеца, а строителството – още 30 месеца.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам