Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

За да “излетят от майчиното гнездо” Испания отпуска на младите изоставени имоти

Испания подготвя програма за подпомагане на милиони младежи да напуснат дома на родителите си и да наемат собствен имот, като им предложи изоставени или попаднали под възбрана имоти, когато пазарът се срина преди десетилетие, предаде Ройтерс.  

Повишаващите се цени на наемите са сред основните теми за местните избори на 28 май и за парламентарните по-късно през годината. Едва 16 на сто от младите хора в Испания живеят самостоятелно спрямо 32 на сто в Европа, по данни на изследователската организация “Обсерватория за еманципация” (Observatory of Emancipation).

Тази седмица правителството в Мадрид обяви, че ще преобразува 50 000 имота под възбрана, държани от испанската “лоша банка” “Сареб” (Sareb), в домове за отдаване под наем на поносими цени.

Същевременно в парламента беше договорен проектозакон, по силата на който да бъде наложен таван на ръста на наемите в райони, където поскъпването през последните месеци е било значително.

Министърът на икономиката Надя Калвиньо обяви, че правителството се опитва да увеличи броя на общинските жилища. В Испания те са едва 300 000, или 3 на сто от всички, спрямо около 9 на сто в ЕС като цяло.

“Младите, а и не само те, не могат да плащат, за да наемат апартамент”, посочи Ракел Санчес, министърът, отговарящ за жилищното строителство, представяйки плана за преобразуване на “токсичните” активи на банка “Сареб”. “Смятаме, че мярката, която предлагаме, ще проработи, а готвим и други подобни”.

Скъпите наеми са сериозен проблем на Балеарските и Канарските острови, както и по средиземноморския бряг на Испания, където имотите, предлагани за кратко наемане от туристите, преобладават на пазара. В Малага, например, през първото тримесечие на годишна база наемите са поскъпнали с 20,4 на сто, а наличността е спаднала с 27 на сто, по данни на уебсайта за търсене на имоти Idealista.com.

Още от Built.bg:  Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестина - ще се влошат ли отношенията между Европа и Израел

Според Антонио Гараменди, президент на испанската Асоциация на работодателите (CEOE), обаче проектозаконът е “популистки и интервеционистки” и няма да реши проблема с високите цени на наемите, а само “ще предизвика обратната реакция”.

Предлагането на имоти под възбрана е по-скоро политика за привличане на гласове, а не решение на проблема с недостига на жилища, тъй като повечето от тях се намират в т.нар. “призрачни” градове, в които никой не иска да живее, казва Хавиер Диас Искердо, имотен анализатор към банка “Рента 4”. “Защо просто не ме улеснят да живеят в дом, който сам избера”, пита той.

Банка “Сареб” беше създадена през 2012 г., за да поеме над 50 милиарда евро под формата на недвижими имоти и други токсични активи от бившите спестовни банки, фалирали под натиска на спукването на имотния балон в страната.

Макар и правителството да твърди, че ще осигури 50 000 жилища за отдаване под наем, всъщност налични и готови да приемат обитатели са не повече от 9000, твърди Ройтерс. В допълнение са посочени 112 парцела, върху които могат да бъдат построени още 10 000 нови домове, а впоследствие още 5000.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам