Бюлетин

За Великден ще бъде пуснат за движение участък от 7,5 км. от скоростния път по направление Ботевград-Мездра

За Великден е планирано да бъде пуснат за движение участъкът от 7,5 километра – обход на с. Новачeне, от скоростния път по направление Ботевград-Мездра. Това съобщи пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който инспектира строителството на пътя Видин – Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград при с. Новачене. Всеки километър магистрала и скоростен път в този участък и в този регион на България са изключително важни за региона и за хората, коментира министърът.

Снимка: БТА

Участъкът е част от лот 1 на скоростния път Видин – Ботевград, той е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Той напомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.

Министърът посочи, че много по-рано е трябвало да се случи проектирането и строителството на скоростния път Ботевград – Видин, като допълни, че в момента се работи интензивно – на места по отчуждаване, на други места по строителство, а на трети по одобряване на Подробни устройствени планове. Министърът уточни, че в участъка, който е до Мездра, сега се прави процедура за изменение на Подробния устройствен план (ПУП), защото в сегашния е било предвидено пет от кръстовищата да бъдат на едно ниво. До около месец се очаква да има одобрен ПУП.

Снимка: БТА

В началото на февруари служебното правителство отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. Министърът Шишков тогава съобщи, че инспектираният днес участък също попада в обхвата на правителственото решение. Днес той уточни, че на строителя са изплатени 75 млн. лева.

Още от Built.bg:  Шишков ще възложи проучване за изграждането на скоростен път или магистрала от ГКПП “Маказа“ до магистрала „Марица“

В четвъртък се предвижда да има проверка на магистрала “Европа”, като шест или седем километра от магистралата до ГКПП “Калотина” ще бъдат пуснати за движение също за Великден, каза Шишков. Министърът допълни, че се очаква и обходът за Бургас също да бъде завършен за предстоящия празник.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам