Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Забавя се ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас

След бързо нарастване на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се наблюдава леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година. Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20 на сто, докато в Пловдив и Бургас се отчита годишно нарастване от около 8-10 на сто. Това показват данни на “Бългериън пропъртис” (Bulgarian Properties) за пазарните тенденции в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г., получени днес в БТА.

В резултат на бързото нарастване на цените във Варна те вече са със средно около 100 евро/кв. м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро/кв. м, по данни на компанията. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1212 евро/кв. м и 1244 евро/кв. м.

В трите големи града вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м.

В Пловдив, Варна и Бургас новото строителство движи пазара през последните години и е предпочитано от купувачите. Наред с това, предлагането на вторичен пазар остава ограничено, а търсенето – голямо, което прави момента много подходящ за продажба, коментират от компанията.

Данните на “Бългериън пропъртис” показват, че и в трите големи града, по подобие на София, обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20 на сто на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4 на сто, 12,7 на сто и 9,2 на сто съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

Още от Built.bg:  Патриаршеският църковен събор избира новия български патриарх и Софийски митрополит

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Всички тези данни сочат, че жилищните пазари в големите градове са започнали годината с подобрени условия за реализиране на сделки и това обяснява нарасналата пазарна активност, заявяват от компанията.

Жилищният пазар в Пловдив

Вторият по големина град в страната успя да навакса изоставането на цените си спрямо Варна и Бургас. Вече може да се каже, че пазарите в трите най-големи града след София в много отношения си приличат.

Пловдив следва плътно тенденциите на жилищния пазар в София и ги “прихваща” по-бързо от останалите градове. Видно е как ускоряването на растежа и забавянето му се случват по-рано от тези във Варна и Бургас. Данните за първото тримесечие сочат, че ръстът се е забавил до около 8 на сто на годишна база.

гр. Пловдив

Най-скъпите квартали, чиито цени надвишават 1 500 евро/кв. м, са “Младежки хълм”, “Мараша”, “Каменица 1”, “Център”.

Най-евтино се продават жилищата в “Изгрев”, където са и единствените цени под 1000 евро/кв. м. След него в нарастващ ред са “Беломорски”, “Остромила”, “Коматевски възел”, “Южен”.

Жилищният пазар във Варна

Варна е лидер по ръст на цените и е вторият най-скъп град за жилищни имоти след столицата София, отбелязват от компанията.

През първото тримесечие на 2024 г. средната цена на жилищата във Варна достигна 1343 евро на кв. м., а годишният растеж е един от най-големите в страната – 18,5 на сто.

Растежът в морската столица се ускори по-видимо след средата на 2022 г. и все още остава на високи нива.

Още от Built.bg:  САЩ ще отдели допълнителни 100 млн. д. през следващите три години за достъпни жилища

Във Варна няма квартали с цени под 1000 евро/кв. м, а най-евтините към момента са “Владислав Варненчик”, “Кайсиева градина”, “Христо Ботев”.

Интересното във Варна е, че имаме квартали със средна цена над 2000 евро/кв. м – това са Морската градина и Гръцка махала, а малко над 1/4 от кварталите в града са с цени над 1500 евро на кв. м. Сред най-скъпите квартали традиционно са “Операта”, “Чайка”, “ВИНС – Червен площад”, “Спортна зала”, “Център”.

Варна се разраства в търсене на нови възможности за реализация на проекти ново строителство и модерен начин на живот и вече редица местности и курортни комплекси са приобщени към града, давайки възможност за живот в съчетание на градски ритъм и ваканционни удобства.

Жилищният пазар в Бургас

Цените на жилищата в Бургас също нараснаха осезаемо през изминалите години – само преди две години средната цена е била 923 евро/кв. м, а в момента е 1244 евро/кв. м.

гр. Бургас

Това представлява годишен ръст от 10,5 на сто, който следва общия тренд за забавяне.

Бургаският градски пазар също се характеризира с разрастване към нови територии – основно в посока ж.к. “Славейков” и магистрала “Тракия”, както и към кв. “Сарафово” и ж.к. “Меден рудник”.

Единствено в “Меден рудник” все още могат да се намерят цени под 1000 евро/кв. м, което прави този район доста изгоден на фона на общата картина, а преобладаващото ново строителство там дава възможности за избор на качествен имот, коментират от компанията.

Във всички останали квартали цените са около над средната за града. И тук, по подобие на другите големи градове, се вижда, че централните райони са на цени между 1500 и 2000 евро/кв. м.

Още от Built.bg:  Нови санкции за Русия: ЕС наложи ограничения за търговията с втечнен газ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам