Бюлетин

Зам.-държавнен секретар на САЩ: Гърция е регионален център на цифрови и енергийни услуги

Заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на икономическия растеж, енергетиката и околната среда Хосе Фернандес в записано обръщение към провеждащата се днес 33-ата гръцка икономическа среща на върха каза, че Гърция все повече се възприема като регионален център за цифрови и енергийни услуги, с акцент върху втечнения газ. Гърция се превръща в регионален хъб за втечнен газ, който потенциално може да покрие нуждите на Гърция, Югоизточна Европа, Балканите, Молдова и Украйна, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, цитирайки думите на Фернандес.

Той похвали политиката на Гърция за околната среда, като я нарече отличен пример и заяви, че САЩ ще продължат да си сътрудничат с Гърция в инициативи за чиста енергия и устойчивост, които интегрират най-доброто от гръцките и американските иновации. “Когато Гърция и САЩ си сътрудничат, всички печелят. Нашето приятелство е изградено върху забележително 200-годишно приятелство и е изковано в общата борба за свобода и демократични ценности”, каза той.

Кириакос Мицотакис, снимка: AP

Фернандес оцени високо речта на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис на срещата на върха на ООН за климата (КОП27), проведена в Египет, като по отношение на двустранните отношения той отбеляза, че гръцко-американският съюз се основава на споделени ценности, както и на споделената страст към демокрацията, иновация, равенство, върховенство на закона и самоопределение.

Той обърна внимание на двустранната търговия със стоки и услуги, като отбеляза, че тя надхвърля 6 милиарда долара, и каза, че гръцко-американските търговски и инвестиционни отношения стават все по-силни и пряк принос за това има Гръцко-американската търговска камара.

Освен това Фернандес говори за „исторически трудната геополитическа ситуация в Европа и света“ заради войната на Русия в Украйна, която провокира „безпрецедентна международна криза в енергийната и продоволствената сигурност“. Той подчерта ролята на Гърция, като подчерта, че под ръководството на Мицотакис гръцкото правителство действа бързо като надежден и стабилен съюзник. Гърция показа изключителна забележителна издръжливост и смелост както в публичния, така и в частния сектор, като активно допринесе за прекратяването на тази криза и ограничаването на последиците от нея, каза той.

Още от Built.bg:  "Ай Си Джи Би": Капацитетът на интерконектора между България и Гърция е резервиран на почти 94%

Накрая Фернандес поздрави Гърция за домакинството на международната конференция „Нашият океан“ през 2024 г. и за участието й в инициативата “Предизвикателство за “зелено” корабоплаване” (Green Shipping Challenge)., която стартира преди няколко седмици на КОП27.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам