Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков: Изграждането на коридор 8 е от стратегическа важност

България затвърди и продължава да затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество и позициите си на ключов фактор за стабилността и сигурността в нашия регион. Това заяви в изказването си министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на Виенския икономически форум, който се провежда в София, под мотото “Продължаваме да строим икономически мостове в тежки времена”.

„Източна Европа предлага много възможности за икономически растеж и вярвам, че България ще продължи да играе основна роля в този процес“, посочи още д-р Николов.

Икономическият министър подчерта, че е необходимо да се увеличи производственият капацитет по веригите на стойността и да се модернизират производствените технологии. „Голямо значение в тези процеси имат инвестициите в човешкия капитал, който е в основата на индустриалния успех, както и инвестициите в инфраструктура, в зелена свързаност, в индустриалните зони, които са важен аспект на региона“, изтъкна той.

Според него  укрепването и разширяването на регионалната, транспортна и енергийна свързаност е от ключово значение. „Ето защо страните от региона трябва да реагираме бързо на това предизвикателство чрез реализация на повече проекти на регионална свързаност и сътрудничество в енергетика, транспорт, цифрова свързаност и много други”, каза д-р Николов.

На снимката: служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

По думите му влизайки с морските и въздушните граници, България и Румъния са станали част от Шенгенското пространство, но пълната интеграция ще допринесе за по-ефективна свързаност. „Пълноправното ни присъединяване ще увеличи икономическата сигурност и на страните в региона. Всяко отлагане на пълното ни приемане ще е причина за по-големи пропуснати ползи както за българската и румънската, така и за икономиките в региона“, каза още д-р Николов. Той акцентира на това, че според различни изследвания и анализи, общият ефект от пълното присъединяване на България в Шенген се оценява на над 1 млрд. лв. годишно. „С всяка година на забавяне бизнесът, опериращ у нас, и гражданите губят тези средства“, каза министърът.

Още от Built.bg:  АЕЦ "Козлодуй" получи най-високата оценка по скалата на Световната асоциация на ядрените оператори

В заключение той подчерта, че Инициативата Виенски икономически форум е възможност за икономическо развитие не само за региона, но и за целия ЕС.

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи. “Трябва да бъдем приобщаващи и да гарантираме социалната кохезия, за да не подтикнем хората към екстремизъм”, каза премиерът на Косово Албин Курти пред участниците.

На снимката: премиерът на Косово Албин Курти.

Образованието е ключ към този въпрос. В 21-и век младото поколение трябва да бъде образовано, каза Курти и добави, че това е ключова визия за тях като представители на политическия елит и бизнеса.

Премиерът на Косово призова за повече солидарност в региона. Трябва да си сътрудничим, да общуваме повече, каза той.

Албин Курти отбеляза, че глобалната икономика е изправена пред рецесия, като, по думите му, трябва да помислим и за бъдещето, пред което тя ще бъде изправена. Той посочи развитието на изкуствения интелект през последните години и добави, че това ще донесе промяна в много индустрии, което отворя пътя за растеж, но също според много граждани води и до опасности.

Снимка: БТА

Трябва да насърчим технологичния процес, но да сме сигурни, че това не се случва за сметка на нашите ценности, каза Курти. Залагаме на устойчивост и упоритост в изграждане на мостове в нашите общества. Ако има трудности, не трябва да мислим, че трябва да променим курса на развитие, а по скоро трябва да спрем за малко и да продължим да изграждаме икономически мостове, въпреки трудните времена и предизвикателства, пред които се изправяме, каза той. В противен случай рискуваме да загубим хора, които да отидат в екстремни, в крайни позиции. Може да загубим своята социална кохезия, каза Курти.

Още от Built.bg:  В МВВР беше обсъдено разширение на околовръстния път

Албин Курти благодари на България и българския народ за признаването на независимостта на Косово. През тази година България и Косово отбелязват 15 години от установяването на дипломатически отношения. Двете страни споделят своята отдаденост към върховенството на закона, човешките прави и стандартите на ЕС, каза премиерът на Косово.

Важността от изграждането на коридор 8 за свързаността в региона на Балканите отбеляза служебният заместник-министър на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, който също бе сред участниците в Софийската среща на Виенския икономически форум.

Димитър Недялков посочи, че коридор 8 е ключов и осигурява възможности за свързаност в региона между Черно и Адриатическо море. България се интересува от финализирането на строителството на транспортната инфраструктура по коридор 8, който е между България, Северна Македония и Албания, отбеляза той.

На снимката: Мария Габриел и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

Заместник-министърът каза още, че завършването на коридор 8 ще осигури политически и икономически ползи за индустриалните процеси в региона, като подобри свързаността в ЕС, както и със Западните Балкани. Предвид нарастващата важност на темата сигурност и мобилност, изпълнението на всички компоненти на коридор 8 е от стратегическа важност, посочи Недялков.

Той отбеляза, че България участва в подобряването на транспортната свързаност със съседни държави. Работим за строителството на нов мост с Румъния на р. Дунав при Русе – Гюргево. Разработването на мултимодален коридор между Гърция, България и Румъния също е на дневен ред, изброи важни инфраструктурни проекти Димитър Недялков.

Намираме се във важна повратна точка в световната икономика заради новите предизвикателства, посочи той. Руската агресия срещу Украйна попречи не само на политическата стабилност, но има дългосрочен отрицателен ефект върху функционирането на икономическия сектор в ЕС, отбеляза той. По думите му новата геополитическа ситуация представлява и възможности за придаване на ново значение на инфраструктурата и инфраструктурните проекти.

Още от Built.bg:  Кметът на София: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам