Бюлетин

Западната преса коментира обявеното вчера от Маккарти решение за започване на разследване за импийчмънт на Байдън

Снимка: AP

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти вчера нареди на комисиите на Камарата да започнат разследване за импийчмънт по въпроса дали, наред с други неща, американският президент Джо Байдън се е облагодетелствал от бизнес сделките на сина си Хънтър Байдън, пише в. “Вашингтон пост”.

Републиканците от Камарата на представителите не са представили доказателства, които пряко да показват, че Байдън се е облагодетелствал от бизнес сделките на сина си в Украйна и на други места, коментира вестникът. Те обаче смятат, че министерството на правосъдието е възпрепятствало разследването на финансовите сделки на Хънтър Байдън и обърнаха внимание на свидетелски показания за склонността му да изтъква към кое семейство принадлежи, за да привлича клиенти, отбелязва “Вашингтон пост”.

Решението на Маккарти едностранно да обяви разследване за импийчмънт без официално гласуване в Камарата на представителите идва на фона на борбата за финансирането на бюджета, която се води в Капитолия, пише в. “Ню Йорк таймс”.

То изглежда като негов опит да потуши назряващия бунт сред ултраконсервативните критици от Републиканската партия, които обвиняват председателя на Камарата на представителите, че не заема достатъчно твърда позиция по отношение на бюджетните разходи, като се съобрази с техните искания за по-агресивно преследване на президента, смята изданието.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, снимка: AP

Ходът представлява сериозна промяна в стратегията на Маккарти, който досега посочваше, че според него цялата Камара трябва да гласува дали да се придвижи напред разследването за импийчмънт, посочва “Ню Йорк таймс”.

Макар че импийчмънтът може да бъде първата стъпка към отстраняването на президента от длъжност, изглежда малко вероятно това да се случи, пише британският в. “Гардиън”. Ако Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Байдън, въпросът ще отиде в Сената, който ще трябва да подкрепи решението с мнозинство от две трети, а горната камара на американския законодателен орган в момента се контролира от демократите, отбелязва вестникът.

Още от Built.bg:  Главболгарстрой Холдинг става част от Световния икономически форум

С разследването на импийчмънта ще се занимават комисиите по надзор, съдебна власт и начини и средства, които се контролират от съюзници на Маккарти и от началото на годината прекарват голяма част от времето си в опити да придвижат напред обвиненията в корупция срещу президента, посочва “Гардиън”.

Ръководените от републиканците комисии проучват тези сделки от месеци и по-специално са се съсредоточили върху доходоносни сделки, сключени от 53-годишния Хънтър Байдън, докато баща му е бил вицепрезидент от 2009 г. до 2017 г., пише в. “Телеграф”.

Републиканците обвиняват Байдън, че се е облагодетелствал от задграничните начинания на сина си, но все още не са представили убедителни доказателства в подкрепа на твърдението си, посочва изданието. Сега обаче предстои те внимателно да разгледат случаи, в които Байдън се е включвал в телефонни разговори на Хънтър или е присъствал на вечери, които синът му е организирал с бизнес партньори – обстоятелства, които са политически неудобни за президента в момент, когато той се стреми към преизбиране, коментира “Телеграф”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам