Бюлетин

Западният печат: Коментарите за спирането на газа към Полша и България

Белият дом обвини Русия, че “почти е превърнала енергийните доставки в оръжие”, пише “Гардиън”. Изданието отбелязва, че американското президентство е осъдило решението на Москва да спре газа за Полша и България.

“За съжаление, това е вид стъпка, почти превръщаща енергийните доставки в оръжие, което ние прогнозирахме, че Русия може да направи в конфликта”, заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Джен Саки, цитирана от вестника.

Затова от месеци работим с нашите партньори по света за разнообразяване на доставките на природен газ за Европа – за покриване на средносрочните нужди и заместване на количествата, които иначе биха дошли от Русия.

Русия със спирането на газа за Полша и България може би върши работата на Запада вместо него, пише в редакционната статия “Индипендънт”.

Изданието отбелязва, че решението на Москва е направило нищожни криволичещите вътрешнополитически дебати в западните демокрации за това как и кога да се откажат от руските природни ресурси. То също така показва, че заради засегнато честолюбие руското ръководство е готово да прекъсне важен източник на приходи за военната си машина и да предприеме един такъв контрапродуктивен ход, продиктуван от гордост, която в случая е не на място, гордост, свързана с националната валута, посочва вестникът.

ЕС нарече спирането на газа от Москва “шантаж”, пише “Вашингтон пост”. Изданието отбелязва, че не е ясно как ЕС ще се справи, ако се стигне до нови спирания на синьото гориво, и как ще избегне драстични повишения в цената му.

“Ню Йорк таймс” коментира, че Русия е отговорила на западните оръжейни доставки за Украйна и санкциите срещу нея със спиране на газа за две европейски страни, което показва, че последиците от войната започват да отекват все по-силно.

Изданието също така отбелязва по отношение на развоя на военните действия в Украйна, че вчерашните взривове на територията на Русия близо до границата с Украйна са породили опасения, че войната може да се разрасне.

Спирането на руския газ дава тласък на надпреварата в Европа за намиране на нови енергийни доставки, пише “Уолстрийт джърнъл”. Изданието отбелязва, че според европейски представители Кремъл завърта кранчето на синьото гориво за Полша и България, за да предупреди останалите страни да не налагат ембаргота и да не въоръжават Украйна.

Вестникът коментира, че на фона на военния конфликт, който бушува на украинска територия, в Европа се разраства енергийна битка, в която европейските страни бързат да заменят руските изкопаеми горива. “Уолстрийт джърнъл” допълва, че в отговор на спирането на газовите потоци за Полша и България ЕС се е зарекъл да продължи с постепенното спиране на закупуването на руски газ, да подкрепи засегнатите от руските контрамерки страни и да ускори преминаването към възобновяема енергия.

Цените на газа в Европа се покачиха стремглаво след спирането от “Газпром” на доставките за Полша и България, пише “Файненшъл таймс”.

Изданието отбелязва, че руският енергиен гигант е заявил, че не е получил плащане в рубли, както изисква нов закон. В друг материал вестникът коментира, че мотивaцията на Русия за спирането на газа за Полша и България е принципът “разделяй и владей”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам