Бюлетин

Западният печат:” Русия е започнала “газово изнудване” на Полша и България

Британски, полски и американски издания коментират спирането на доставките на руски природен газ за България и Полша.

Варшава обяви, че разполага с достатъчно резерви от природен газ, за да се справи със спирането на доставките от Русия, след като отхвърли искането на Кремъл да плаща с рубли, гласи подзаглавието на статия в лондонския “Телеграф” по повод новината, че Русия спира да подава природен газ за Полша и България.

Това е първият случай от началото на руското нашествие в Украйна на прекратяване на износа на суровината, посочва изданието и цитира  потвърждение на полския министър на климата и околната среда Анна Москва, че по газопровода “Ямал-Европа”, който доставя газ за Полша и Германия” вече не постъпва газ.

Снощи и министерството на енергетиката на България каза, че страната е отрязана от доставките на природен газ от Русия, въпреки че е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, пише “Телеграф”.

Вестникът цитира и думи на премиера на Полша Матеуш Моравецки, че след получената заплаха от “Газпром” за спиране на доставките страната е предприела мерки за тяхната диверсификация. Изданието допълва, че вчера полският заместник-министър на икономиката Пьотър Наимски е обявил, че Варшава няма намерение да плаща в рубли за руския газ и че са били обсъдени “всички възможности и рискове”, произтичащи от това решение. По думите на Анна Москва резервите на Полша от природен газ покриват 75% от капацитета на нейните хранилища, посочва “Телеграф”.

Според “Гардиън” Русия е започнала “газово изнудване” на Полша и България преди заявката на Великобритания, че ще засили военната си помощ за Украйна и след като Варшава вече наложи санкции на 50 физически и юридически лица от Русия, включително на “Газпром”.

Още от Built.bg:  Ще продължи ли Лондон да събира такси и глоби за най-замърсяващите автомобили

Очаква се британският външен министър Лиз Тръс да призове днес в реч съюзниците на Украйна да удвоят военното си производство, включително на танкове и самолети. По предварителни данни, продължава вестникът, тя ще каже, че новият подход на Лондон ще бъде насочен в три посоки: “военна сила, икономическа сигурност и по-здрави глобални съюзи”. Освен това тя ще предупреди, че евентуална руска победа в Украйна ще има “ужасяващи последици по света” и че Обединеното кралство трябва да бъде готово за проточване на конфликта и за “удвояване на подкрепата” за Украйна.

“Вашингтон пост” посочва, че украински представители бързо са реагирали на решението на “Газпром”, което са определили като отмъщение заради подкрепата на ЕС за Киев и главно подкрепата на Полша. Вестникът цитира  изявление на Андрий Ермак, шеф на канцеларията на украинския президент ,че Русия е започнала “газово изнудване на Европа”. По думите му “пренебрегването на всякакви правила и задължения е типично за руснаците” и затова ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на вноса на енергийни ресурси от Русия, за да я лиши от нейното “енергийно оръжие”, пише вашингтонският вестник.

Полският “Политика” пише: “Русия ни завърта кранчето. Сега какво?”. Според седмичника независимо от твърденията на министъра Анна Москва, че газохранилищата в Полша са почти пълни и че страната е почти готова да се справи, все пак е бил създаден кризисен щаб. Изданието отбелязва, че има разлика между “почти пълни”  и пълни газохранилища. Липсата на 10 милиарда куб. м руски газ представлява голяма празнина в полския енергиен баланс, който възлиза на 20 милиарда куб. м годишно.

Още от Built.bg:  КОП28: ЕС обещав постепенно да извади от употреба изкопаемите горива и да утрои енергията от възобновяеми източници

Ние можем да се успокояваме, че имаме морски газов терминал, хранилища, тръби, интерконектори, но не трябва да забравяме, че газът няма сам да се появи в тръбите. Трябва да се намерят доставчици, които да се включат към тези тръби, трябва да се сключат договори за втечнен природен газ и да се осигурят кораби за неговото превозване. Но представителите на правителството са прекалено лаконични по тези въпроси. Защото газовият пазар днес е прегрял, а цените скачат като луди, заключава изданието.

Варшавският “Газета виборча” цитира изявление на управата на полската петролно-газова компания  PGNiG, че действията на “Газпром” са в нарушение на така наречения Ямалски договор и че компанията ще предприеме съответните действия за възстановяването на доставките по този договор.

Същевременно от PGNiG дават знак, че ще търси правата си и по съдебен път, посочва изданието.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам