Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Западният печат: Русия преминава към план “Б”

Мариупол е подложен на яростна руска атака, пише в заглавие в. “Вашингтон пост”. Американският всекидневник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски отново е изразил желание за мирни преговори с Владимир Путин в момент, когато Русия се опитва да отбележи първа стратегическа победа, завземайки ключовия украински югоизточен пристанищен град на Азовско море.

Съобщава се за интензивни улични боеве във всички квартали на Мариупол, включително за руски въздушни удари по художествено училище, където според кмета на града Вадим Бойченко се били укрили 400 души. Украйна обаче отхвърля призивите на Кремъл да предаде Мариупол, отбелязва “Вашингтон пост”.

Изданието цитира думите на подполоковник Серхий Бачински, говорител на военната болница в Днипро, на около 200 километра от Мариупол, че комуникациите в града до голяма степен са прекъснати, а индустриалните райони, където се произвежда стомана, са се превърнали в бойно поле.

“Вашингтон пост” цитира съобщение на ТАСС, че руските сили са дали днес времеви прозорец от два часа, през който украинските бойци могат да се изтеглят от Мариупол без да бъдат атакувани. Руските сили срещат яростна съпротива около Киев и други големи градове, но украинският контрол върху Мариупол изглежда по-слаб, а по думите на американския министър на отбраната Лойд Остин, е “трудно да се каже” дали градът ще издържи на продължителна обсада, обобщава “Вашинготн пост”.

Изданието посочва, че превземането на Мариупол би позволило на Путин осигури съхопътна връзка между анексирания през 2014 г. полуостров Крим и Донбас, след като руските сили успяха да завземат териториите западно от Мариупол, включително по-малките градове Мелитопол и Бердянск.

Ожесточени боеве се водят в Мариупол, след като Русия поиска от Украйна да й предаде града, пише в заглавие в. “Файненшъл таймс”. Британското издание посочва, че Русия е дала на Украйна краен срок до днес да й предаде контрола върху обсадения пристанищен град, където се разиграха едни от най-тежките сражения от началото на руската инвазия в Украйна.

Още от Built.bg:  Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

Според “Файненшъл таймс”, позоваващ се на РИА Новости, руското министерство на отбраната е съобщило, че от 10 ч. (и българско време) отваря хуманитарни коридори за напускане на Мариупол, и призовало украинските сили да сложат оръжие и да напуснат града.

След като не успя да постигне бърза победа в Украйна, Русия преминава към план “Б”, пише в заглавие в. “Уолстрийт джърнъл”. Тактическата промяна цели да се окаже натиск над Украйна да приеме неутрален статут и досегашните руски териториални придобивки, цитира американският всекидневник представители на администрацията на президента Барак Обама.

След като не успя да превземе Киев, руският президент е принуден да промени тактиката на инвазията в Украйна и да премине към стратегия на “защита на основните териториални цели”, търсейки едновременно лостове да принуди Украйна да се съгласи на неутрален статут, отбелязва изданието.

Сега Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции на Русия към южните и източните райони на Украйна, с което да се създаде “сухопътен коридор” между анексирания през 2014 г. Крим и Донбас, отбелязва “Уолстрийт джърнъл”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам