Бюлетин

Западният печат: Руската обсада на стратегически пристанищен град Мариупол навлезе в нова кървава фаза

Украинските войски изпитват недостиг на оръжия в борбата си срещу Русия, пише в. “Таймс”. Британското издание обръща внимание на изявленията на украинските власти, че въоръжените сили на Украйна нямат достатъчно оръжия, с които да унищожават руски танкове и летателни апарати, и на призивите им Германия и Франция да изпълнят поетите ангажименти за изпращане на още оръжие.

Украинските сили демонстрират отбранителни възможности, които надхвърлят очакванията на Запада, и забавиха настъплението на руските сили, като им попречиха да превземат ключови градове в Украйна, отбелязва британското издание.

Руските сили, които се сблъскват със студа и търпят ззначителни загуби, преминават в отстъпление, а украинските войски си връщат контрола върху ключови територии, пише в заглавие на статия в. “Дейли телеграф”. Москва отбелязва неуспехи в различни райони, включително в предградието на Киев – Макаров, като това засилва опасенията, че докараният до отчаяние руски президент Владимир Путин може да прибегне до употребата на химически оръжия, изтъква британският всекидневник.

В. “Индипендънт” се фокусира върху новите разузнавателни данни на Пентагона, според които Русия е изгубила над десет процента от силите си в Украйна и че Украйна “има възможността и желанието” да предприеме контраофанзива, с която да си върне териториите, обхванати от конфликта с Русия.

В. “Гардиън” обръща специално внимание на тежката ситуация в Мариупол. Британското издание се позовава на думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото в обсадения град все още има сто хиляди души, които не са успели да го напуснат и живеят в “нечовешки условия”.

Западът алармира за все по-брутални действия на Русия на фона на опитите на Украйна да си върне територии, пише в. “Вашингтон пост”.

Още от Built.bg:  Западният печат коментира започващото посещение на Зеленски в Ню Йорк и Вашингтон и войната в Украйна

Руската обсада на стратегически пристанищен град Мариупол навлезе в нова кървава фаза, отбелязва американското издание. “Вашингтон пост” обръща внимание и на прогнозата на британското министерство на отбраната, че Русия вероятно ще прибегне до насилствени и принудителни мерки в опит да пречупи съпротивата на украинското население.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам