Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Западният печат: Украйна отвоюва от Русия позиции около Бахмут, докато боевете продължават

Украинските войски са отвоювали част от териториите около Бахмут, нанасяйки удар на руските сили, които Киев се опитва да изтласка от частите на източния град, завзети от Русия след месеци на ожесточени боеве, отбелязва в днешния си брой в. “Уолстрийт джърнъл”.

“Разузнаването на (72-ра) отделна мотострелкова бригада е разбито, голям брой от нейните бронирани машини са унищожени и са взети множество военнопленници”, заяви командирът на украинския батальон “Азов” Андрий Билецки, който участва в много ключови битки във войната. Той не командва батальона и не предостави преки доказателства в подкрепа на твърденията си, посочва американският вестник.

“Уолстрийт джърнъл” коментира, че изявлението на Билецки идва в момент, когато Русия се опитва да превземе най-западните райони на Бахмут, срещайки ожесточена съпротива от страна на украинските сили. То идва и на фона на продължаващата вражда между руското министерство на отбраната и Евгений Пригожин, основател на руската частна паравоенна компания “Вагнер”, която оглавява руската офанзива за превземането на Бахмут.

Очевидно като потвърждение за руските загуби, Пригожин съобщи, че цяла военна част от руските сухопътни сили е избягала от своите позиции около Бахмут, оставяйки без защита голям участък от руската фронтова линия. Той назова конкретно 72-ра бригада, посочва вестникът.

“Те просто се вдигнаха и избягаха”, каза Пригожин в разпространен в “Телеграм” видеоклип, като добави, че изоставените руски позиции са ключов участък за силите на “Вагнер” в района, пише “Уолстрийт джърнъл”.

Американският вестник коментира, че противопоставянето между Пригожин и руските военни се задълбочи в момент, когато Украйна прави последни приготовления за широко очакваната контраофанзива за изтласкване на руските войски от територията, която те завзеха след началото на инвазията през февруари миналата година.

Още от Built.bg:  Европейски нюзрум: Две години от инвазията на войските на Владимир Путин в Украйна

Британският в. “Гардиън” обръща внимание на факта, че шефът на руските наемници на “Вагнер” Евгений Пригожин снощи отново се оплака, че бойците му все още не получават достатъчно боеприпаси от официалното министерство на отбраната на Русия, за да подкрепят по неговите думи напредъка им в източния украински град Бахмут.

В изявление Пригожин каза, че ведомството, което е обещало да осигури на всички бойни единици необходимите им ресурси, е провеждало дълги срещи по въпроса за снарядите, но не е успяло да постигне голям напредък, пише британският вестник.

“Не получаваме достатъчно снаряди, получаваме само 10%”, каза Пригожин в изявлението, цитиран от Ройтерс.

“Караме някак с минимално количество снаряди”, добави той, като заяви, че въпреки това наемниците му продължават да напредват в Бахмут.

“Гардиън” коментира тези думи на Пригожин, който каза, че руското ръководство е поискало от министерството на отбраната да провери статуса на искането на “Вагнер” за снаряди, но поради бюрокрацията процесът е бавен. Британският вестник припомня, че в края на миналата седмица Пригожин публикува видеоклип с тирада, изпълнена с нецензурни изрази, отправена към висши служители на руската армия, изправен на фона на нещо, което изглеждаше като поле с руски трупове. Той обвини руските официални представители, че “пълнеят” в кабинетите си, докато неговите войници умират.

В същия дух британският в. “Индипендънт” коментира, че парадът на Путин по случай Деня на победата тази седмица доказва колко голям е натискът върху руския президент. Той трябваше да бъде демонстрация на военна мощ, но тази година само подчерта войната на изтощение, в която се превърна инвазията на Москва в Украйна, пише в своя анализ за вестника Крис Стивънсън.

Още от Built.bg:  Роботи, проектиране на сгради и откриване на дефекти – как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството?

По този повод американският в. “Вашингтон пост” отбелязва, че военният парад на Русия по случай Деня на победата разкри “предизвикателства, свързани с материалната база и стратегическите комуникации”.

Вестникът се позовава на ежедневния информационен бюлетин за войната в Украйна на британското министерство на отбраната. Повечето от 8000-те военнослужещи, участвали в парада на Червения площад в Москва, бяха “спомагателни, паравоенни сили и кадети от военни учебни заведения”, се казва в бюлетина, добавяйки, че “стар танк Т-34 (от Втората световна война – бел. ред.) от церемониална военна част е бил единственият танк, представен на парада”.

В анализа си, посветен на Русия, британският в. “Индипендънт” отбелязва, че годишната реч на Владимир Путин по случай Деня на победата е преминала по познат начин – той обвини Запада, че се опитва да унищожи Русия в културно отношение, като същевременно продължи да изопачава историческите факти, твърдейки, че само Русия се е борила с нацизма.

Според британския вестник наративът, който Путин се опитва да прокара, е, че “истинската война” не е тази, която Москва е започнала в Украйна, а тази, която Западът води срещу Русия, използвайки Киев като марионетка. Дотук това е така предсказуемо.

Но акцентът очевидно бе да бъдат убедени руснаците в необходимостта да продължат напред и гордостта, която страната трябва да изпитва заради военнослужещите, участващи в тази война, независимо дали се сражават на фронтовата линия, дали осигуряват доставки или лекуват ранените. Фразата “Няма нищо по-силно от любовта към родината” бе сред заключителните думи на Путин, коментира “Индипендънт”.

За Путин сравнението с нацистите е просто, макар и невярно, коментира британският вестник. “Индипендънт” твърди, че Кремъл може би се опасява да не загуби подкрепата на руския народ, тъй като инвазията навлиза в своя 15-и месец, а се смята, че украинското контранастъпление предстои съвсем скоро.

Още от Built.bg:  Премиерът Николай Денков е на посещение в Киев

Но страданията, с които се е сблъскал народът на бившия Съветски съюз по време на Втората световна война, са вградени от властите в националната идентичност през последвалите десетилетия. Това е бутон, който Путин натиска многократно през последното десетилетие, откакто незаконно анексира Крим през 2014 г., и е лесна опора, на която може да застане, коментира британският вестник

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам