Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Западният печат: Зеленски “иска незабавен мир”

Зеленски “иска незабавен мир” на фона на предстоящо подновяване на преговорите с Русия, пише британският в.”Гардиън”.

Изданието отбелязва, че в поредното си телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски е заявил, че предстои нов кръг преговори, но че възможно споразумение ще трябва да бъде подложено на референдум. Вестникът посочва, че в изказването си Зеленски е обещал също да работи за нови санкции срещу Москва, както и да продължи да говори пред парламентите на други страни по света, допълвайки, че предстоят натоварени в дипломатическо отношение седмици.

В друг материал “Гардиън” посочва, че Великобритания се е разграничила от думите на президента на САЩ Джо Байдън, че руският президент Владимир Путин “не може да остане на власт”. Изданието цитира в тази връзка изказване на британския министър на образованието Надим Захауи по въпроса, който е заявил, че руският народ ще реши какво да бъде бъдещето на Путин.

Лондонският всекидневник “Индипендънт” цитира изказване на началника на украинското разузнаване, според когото Путин иска корейски сценарий, при който “да раздели Украйна на две”.

Режимът на Путин се опитва да раздели страната и да създаде “Северна и Южна Корея в Украйна”, след като не е успял да превземе цялата страна, посочва шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов.

Според Буданов Русия се готви да завземе източната част на Украйна, след като Москва е посочила, че ще се съсредоточи върху “освобождението” на Донбас, където сепаратисти воюват срещу правителството в Киев от осем години.

Зеленски засилва критиките към Запада, иска оръжие и санкции, пише американският в. “Вашингтон пост”.

Изданието коментира, че украинският президент е заявил, че някои страни са обявили за “червена линия” изпращането на повече нападателни оръжия на Украйна, “защото се страхуват от Русия”.

Още от Built.bg:  Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

В друг материал вестникът се спира на изказването на Байдън в Полша, че Путин “не може да остане на власт”, и коментира, че то крие риск да доведе и без това силно обтегнатите руско-американски отношения още по-близо до рухването им.

Русия засилва нападенията си, Мариупол е на пределна точка, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Изданието отбелязва, че в момент, когато конфликтът навлиза във втория си месец, Москва като цяло не успява да превземе големите украински градове, но руските сили се прегрупират и насочват вниманието си към стратегически цели като градовете Мариупол и Чернигов.

Възможно е Путин да опита да консолидира позициите си и да се опита да раздели Украйна на окупирана и неокупирана територия, казват официални представители, цитирани от вестника. “Ню Йорк таймс” отбелязва, че войната става непредсказуема.

Украйна се опитва да се възползва от промяната в руската военна стратегия, отбелязва в. “Уолстрийт джърнъл”.

Изданието посочва, че украинските войски се опитват да си върнат завоюваните от руските сили позиции, докато Москва насочва вниманието си към това да контролира ивица от южната и източната част на Украйна. Според вестника, за това свидетелства вчерашното изтласкване на руските войски от украинските сили от град Тростянец на североизток, близо до руската граница, с възможност да отворят коридор към обкръжения от руснаците областен център Суми.

Относно изказването на Байдън в Полша, че Путин “не може да остане на власт”, “Уолстрийт джърнъл” отбелязва, че то е предизвикало безпокойство сред западните съюзници.

Зеленски казва, че Украйна е готова да обсъжда неутралитет в мирните преговори с Русия, пише и в.”Файненшъл таймс”.

Още от Built.bg:  Разширяване на газопреносната си инфраструктура и на водородни проекти: Планът на"Булгартрансгаз" до 2033 г.

Вестникът отбелязва, че Киев е предложил да се състоят отделни обсъждания за Крим и Донбас в навечерието на предстоящите руско-украински преговори в Турция.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам