Бюлетин

Започна изграждането на Коридор 10-Д на територията на Северна Македония

Автор: Маринела Величкова, кореспондент на БТА

Край Прилеп беше даден стартът на изграждане на Коридор 10-Д, едната от магистралните отсечки от договор, който премиерът на Република Северна Македония определи като стратегически и с „историческо значение”, но който е подложен на много атаки от страна на опозицията в страната. 

„Изграждането на Коридор 10-Д е трайна инвестиция и завещание за бъдещите поколения. Това е проект от национален и стратегически интерес за страната, от който ще спечелят гражданите, икономиката и страните, свързани с този коридор. Изграждането на участъка Прилеп-Битоля, като част от Коридор 10-Д, с дължина 40 километра, заедно с магистралните участъци на Коридор 8, представляват най-голямата капиталова инвестиция в страната ни, която ще бъде повратна точка в развитието на страната ни. Инвестиция, с чиято реализация страната ни най-после ще се превърне в истински кръстопът на Балканите. Инвестиция, с която позиционираме Северна Македония на икономическата и инфраструктурна карта на Европа. Това, което беше стратегическо намерение на много правителства в продължение на години, това правителство реализира днес“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в обръщението си към присъстващите.

На събитието присъстваха и първият вицепремиер и министър на политическата система и отношенията между общностите Артан Груби, министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, директорът на Публичното предприятие за държавни пътища Еюп Рустеми , зам. посланика на САЩ в Република Северна Македония Ерик Майер, посланикът на Турция в Република Северна Македония Хасан Мехмет Секизкьок и президентът за Европа, Африка и Близкия изток на консорциума „Бехтел и Енка“, който ще изгражда магистралните отсечки от Коридори 8 и 10-Д, Джъстин Сиберел.

Още от Built.bg:  Илиана Иванова ще бъде изслушана днес в качеството си на кандидат за следващ еврокомисар от България

„Коридори 8 и 10-Д, които досега бяха само на хартия, са най-мащабният инфраструктурен проект у нас в пътния сектор. За първи път след 30 години чрез модерна инфраструктура се свързваме с изтока и запада, свързваме се с нови пристанища в Дуръс и в Бургас, укрепваме транспортните връзки с региона“, каза Ковачевски и добави, че изграждането на този проект осигурява нови 8000 работни места, нови инвестиции от 1,3 милиарда евро и номинален ръст на БВП от 2% годишно за следващите пет години, както и отваряне на възможности за нов бизнес и осигуряване на балансирано регионално развитие.

Той посочи, че през последните 32 години в страната са построени и въведени в експлоатация 186 километра магистрали или 5,8 километра магистрала годишно, а с Договора за изграждане на Коридори 8 и 10-Д и изграждането на около 110 километра магистрали през следващите 4 години ще бъдат построени по 23 километра магистрала годишно.

„Този ​​проект продължава. От днес е време да сложим край на блокадата на нашата европейска интеграция,  тя вече започна и никой няма да застане на пътя й, както няма да пречи и на изграждането на магистрали. Така че, подгответе се и всички се качете на този влак, който пътува за Брюксел и няма кой да го спре“, каза първият вицепремиер и министър на политическата система и отношенията между общностите Артан Груби, намеквайки за атаките от страна на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ и председателя й Християн Мицкоски, който твърди, че няма да подкрепи промените в конституцията на страната, което би попречило на отварянето на първите глави в преговорите на Северна Македония за членство с ЕС и подлага на непрекъснати критики договора за изграждане на Коридорите 8 и 10-Д от подписването на договора на 8 март т.г.

Още от Built.bg:  Кристалина Георгиева призова страните от Г-20 да изпълнят обещанието за финансиране на борбата с климатичните промени

„Вече не говорим за обещания, а за началото на най-големия капиталов проект в региона на Пелагония. Това е инвестиция за гражданите за безопасни и модерни пътища, за развитие на местния бизнес, за по-добри регионални връзки със съседите“ , заяви министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски.

„С изграждането на планираните магистрали ще бъде завършена мрежата от европейски пътни Коридори 8 и 10-Д  през Република Северна Македония. Днес сме тук, за да отбележим началото на геомеханичните изпитания на терен, с което на практика ще започнем с планираните дейности по изграждането на магистрала 10-Д и няма да спрем до тук. С реализацията на тези проекти ще свържем страната на югозапад с Република Гърция, което същевременно ще намали времето за пътуване“, каза директорът на Публичното предприятие за държавни пътища Еюп Рустеми.

Според зам. посланикът на САЩ в Република Северна Македония Ерик Майер денят е важен за страната. 

„Подобряването на пътната инфраструктура в Северна Македония е от съществено значение за икономическото развитие. Изграждането на модерна пътна мрежа не само ще придвижи хората и търговията, но и ще привлече инвестиции. Транспортни маршрути като Коридор 10-Д и Коридор 8 ще доведат до по-голяма регионална интеграция и изграждане на по-силни връзки между съседите. Всички трябва да сме наясно, че успешното изпълнение на тези проекти ще донесе ползи не само за Северна Македония, но и за стотиците граждани на Северна Македония, които ще бъдат пряко ангажирани в изграждането на тази магистрала“, каза Майер, който благодари на правителството и на консорциума “Бехтел и Енка” за ангажираността им с този проект.

Посланикът на Турция в Република Северна Македония Хасан Мехмет Секизкьок също акцентира върху изпълнителите на проекта „Бехтел и Енка”, чиято работа е позната от съседни държави и посочи, че сега може да покаже какво умее и на територията и на Северна Македония, чрез изграждането на проект, „който се основава на най-високи технологии и стандарти, който ще насърчи новата динамика за икономиката на страната и ще отвори нови възможности за заетост”.

Още от Built.bg:  Американският спелеолог Марк Дики бе изваден успешно от пещерата Морджа в Турция

В този регион ние сме свързани с Косово, с Албания, Сърбия, а сега тук и със Северна Македония, каза президентът на „Бехтел и Енка“ за Европа, Африка и Близкия изток Джъстин Сиберел.

По подобен тържествен начин на 4 април бе даден старт и на строителството на магистралния участък от Коридор 8 при Тетово.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам