Бюлетин

Започна изграждането на метростанция и ж.п. гара в София

Снимка: БТА

Новата метростанция ще бъде на бул. “Панчо Владигеров” между депо “Обеля” и метростанция “Обеля”, обяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя откри строителната площадка заедно с директора на “Метрополитен” Стоян Братоев.


Снимка:БТА 

Нови 12 хиляди жители ще имат възможност дневно да ползват метрото с изграждане на новата станция, каза кметът. Предвижданията са за намаляване на трафика в западното и югозападното направление и на броя на автомобилите, влизащи в София, с над 5600 коли дневно, отбеляза Фандъкова.

Заедно със станцията, Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) ще построи ж.п. гара, има и място за строителство и на автогарата, каза кметът Фандъкова.

Става въпрос за връзката между първата и втората линия на метрото, с което ще се намали интервалът на движение на метровлаковете по двете линии, както и връзката на метрото с ж.п. линиите в западно направление и връзката с автобусния транспорт.


Снимка: БТА 

Много важно е, че около 1500 тона вредни емисии ще бъдат спестявани годишно само с изграждането на този участък, който се очаква да бъде готов след три години, обясми Фандъкова.

Тя благодари на “Метрополитен” и на директора на дружеството Стоян Братоев, на главния архитект на София Здравко Здравков, както и на екипа на Министерството на транспорта, защото помогнаха за използването на евросредствата по предназначение да достигнат до хората.

Благодаря на министъра на транспорта Георги Гвоздейков, защото не всички ресорни министри през последните три години приемаха като стратегически важно изграждането на метрото, посочи Фандъкова.


Снимка: БТА 

Ще започнем строителството с наши собствени сили, но очакваме финансиране по ОП “Транспорт” за тази метростанция и за влаковете, за които вече имаме сключени договор,  както и за метролинията в “Слатина”, каза столичният кмет.

Още от Built.bg:  Най-големият център за ново медийно изкуство в Югоизточна Европа е в Румъния

Тя заяви, че като наследството от нейното управление оставя за града 42 км построено метро, което е 80% от цялата метромрежа в момента.

Общо 380 хиляди души в момента ползват дневно метрото, в края на 2025 г. след приключването на участъците в кв. “Левски” се очаква към тях да се добавят още 45 хиляди души. А след построяването на метростанцията в “Слатина” и тази в “Обеля” метрото ще ползват над 500 хиляди души дневно, отбеляза кметът Фандъкова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам