Бюлетин

Започна изграждането на хибридна ВЕИ централа с батерии край Ямбол

Снимки: Община Тунджа

Започна изграждането на хибридна ВЕИ централа край ямболското село Тенево, съобщиха от пресцентъра на община Тунджа. Първият етап от нея е фотоволтаичния парк “Тенево солар”, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия. Очаква се тази фаза да бъде въведена в експлоатация в началото на 2025 г., а другите два етапа ще се реализират в следващите пет години.

Проектът е съвместна инвестиция на датската компания Еurowind Energy и базираната във Виена Renalfa IPP, чрез общото им дружество EURA IPP. Хибридната централа щe ce изгражда нa територията на oбщинa Tyнджa въpxy зaĸyпeни oт дъpжaвaтa 2300 дка в paйoнa нa бившeтo лeтищe Teнeвo.

“Тенево солар” е хибриден проект от три основни части. Първата е фотоволтаичната централа от 237 мегавата инсталирана мощност. Втората е съоръжение за съхранение на енергия с 250 мегавата присъединена мощност и 500 мегаватчаса капацитет на съхранение на енергия. Третата е вятърен парк с общ капацитет 250 мегавата.

Съоръженията ще работят като един общ комплекс за генериране на чиста енергия и са първият проект от такъв мащаб не само у нас, но и на Балканите, както и огромна стъпка в реалната енергийна трансформация. Само соларната част на проекта може да задоволи напълно годишната консумация на около 100 000 домакинства с чиста енергия, обявиха инвеститорите.

“Това ще е първата хибридна генериращата мощност от този тип в страната и един от най-мащабните и сложни проекти за чиста енергия на Балканския полуостров. Той на практика доказва, че възобновяемата енергия има водеща роля в енергийната трансформация на въглищните региони и ще даде силен тласък на зеления преход в България”, отбеляза Елена Маркова, изпълнителен директор на “Тенево солар”.

Още от Built.bg:  НСИ: Инфлацията в България продължава да намалява

“Зa пpoeĸт oт тaĸъв мaщaб – 237 мeгaвaтa инcтaлиpaнa мoщнocт, тoвa e изĸлючитeлнo пocтижeниe”, ĸoмeнтиpa Koнcтaнтин Heнoв, члeн нa cъвeтa нa диpeĸтopитe нa “Teнeвo Coлap”.

“Този мащабен проект ще бъде положителен знак за бъдещи инвеститори и съм уверен, че в процеса на изграждане на фотоволтаичния парк, вятърните турбини и батерията за съхранение на енергия, ще бъдат създадени много работни места за хора от общината и възможности за местния бизнес”, заяви кметът Георги Георгиев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам