Бюлетин

Започна премахването на оградата около къпалнята „Мария Луиза” в “Борисовата градина”

Столичната община връща на софиянци около дванадесет декара, които години наред бяха заградени до къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. Новината бе съобщена от кмета на София Йорданка Фандъкова по време на демонтаж на част от оградата на заградения терен.

Премахването на желязното ограждение е станало възможно след възложен от столичния кмет правен анализ на цялата Борисова градина, за да бъде установена собствеността на терена.

„Преди двадесетина години части от Борисовата градина са предоставени на смесени дружества и един от тези терени е къпалнята „Мария Луиза“, като този имот беше заграден, но не актуван и това беше нашият шанс. Взехме решение да се актува като публична общинска собственост, което гарантира запазването на терена за публични нужди“, каза Фандъкова.

Столичният кмет обясни, че демонтажът на оградата ще се извърши до дни от район „Средец“, а след това екипи от дирекция „Паркове и градини“ ще направят огледи, ще почистят и теренът ще може да се ползва от всички посетители на Борисовата градина. Фандъкова е категорична, че теренът няма да бъде застрояван, тъй като това не се предвижда в подробния устройствен план  на къпалнята.

Снимка: Елена Несторова

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков пък добави, че строителни експерти ще преценят къде на някои места може да бъде премахната бетонната част. „Там, където остане, защото е необходимо да бъде като подпорна стена, е възможно да се сложат пейки“, посочи той.

Относно реконструкцията на самата къпалня „Мария Луиза“ главният архитект на София Здравко Здравков каза, че проектът ѝ е в развитие. Първата задача, която трябвало да изпълнят инвеститорите, била да възстановят строителните книжа, тъй като се оказало, че във времето за целия плувен комплекс няма такива.

Още от Built.bg:  Успешно завърши необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на газопровода Гърция-България

„Те бяха възстановени, за да може да се търси максимално запазване на първоначалния образ. Втората стъпка беше издаване на виза за проектиране, която трябва да бъде съгласувана с Министерството на културата, тъй като се намира в обхвата на резерват, който е паметник на градинско и парковото изкуство. След това се надява максимално бързо да бъде внесен проект за реконструкцията на къпалнята, за да може да започне изпълнението му“, обясни арх. Здравков.

Главният архитект заяви още, че с екипи на басейнова дирекция е направен оглед на сондажа, който се намира в непосредствена близост до плувния комплекс. Оказало се, че съоръжението е в сравнително добро експлоатационно състояние и може да бъде включено към къпалнята, и да се ползва минералната вода.

Сложен и икономически въпрос е връщането на къпалнята изцяло на общината, каза кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, в отговор на журналистически въпрос може ли къпалнята „Мария Луиза“ да бъде изцяло собственост на Столичната община. Това, на което държи обаче, е теренът ѝ да не бъде превърнат „в някакъв квазиклуб с много високи цени, ограничен достъп“. Ще държим да бъде запазен широкият обществен достъп и това, което се прави вътре, да е максимално консервативен, посочи той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам