Бюлетин

Започна работата на обща работна група за петролопровода Александруполис-Бургас

Заедно с гръцкия министър на енергетиката Костас Скрекас вчера започна работата на обща работна група за петролопровода Александруполис-Бургас. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на “Булгатрансгаз” Владимир Малинов инспектира напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция. По думите му предстои да започнат анализи, за да може проектът за петролопровода да се структурира в най-скоро време. След това ще може да се вземе решението за започването на самия проект.

“Това е също друг стратегически обект, който възнамеряваме да започнем, който пък е насочен към диверсификация и сигурност на доставките на петрол за рафинерията в България”, изтъкна Росен Христов. Той обясни, че чрез този проект страната ни ще получи достъп до световния петролен пазар, така че да избираме източниците си на доставка, отново с дългосрочни договори.

Министърът на енергетиката Росен Христов, изпълнителният директор на „Газтрейд” Костис Сифнеос и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Снимка: БТА

В отговор на журналистически въпрос служебният министър отговори, че не очаква цените на природния газ да се върнат на нивата от преди кризата, но вярва, че цената може да се стабилизира. През лятото може да има леко поскъпване на синьото гориво, когато започнат да се пълнят газохранилищата в Европа. Тъй като обаче те са вече пълни наполовина, а в България – и малко повече, не се очаква да има “пик” в потреблението. “Надяваме се цените да се стабилизират на около 35-40 евро за мегаватчас”, коментира Росен Христов.

На въпрос на БТА дали има напредък относно скъпия газ, който се намира в подземното газово хранилище в Чирен, служебният министър на енергетиката отговори, че вече функционира работна група. Обсъждат се различни варианти за компенсиране на разликата в цената съгласно регламента, който ЕС прие.

Още от Built.bg:  Винетките за 2024-та остават на същите цени

Очаква се през следващите месеци да бъде подписано междуправителствено споразумение със САЩ и договор за предпроектно проучване за евентуално изграждане на нова ядрена мощност в България. Това отговори на въпрос на БТА служебният министър на енергетиката Росен Христов на въпрос какво се случва с решението на парламента, чрез което НС задължи Министерският съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за изграждане седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. По думите на министъра нещата вървят по график. Той обаче уточни, че в споразумението със САЩ няма да фигурира конкретен брой реактори, а то ще бъде насочено към обмяна на опит, компетенции и всякаква друга помощ, която може да се осигури на правителствено ниво.

Снимка: БТА

“Работи се със САЩ за т. нар предпроектно проучване. Водят се разговори също така и с Министерството на енергетиката на САЩ за подписване на междуправителствено споразумение, което също да подпомогне този процес, както и да осигури достъп до финансиране”, обясни министър Христов. Той добави, че България, на база на резултатите от предпроектното проучване за цената на проекта и според нуждите на страната ни от електроенергия, трябва да реши колко реактора могат да бъдат изградени.

“Точно това предпроектно проучване ще ни даде необходимите детайли, за да може Народното събрание да вземе едно компетентно решение в най-близко време. Най-вероятно цялата информация ще бъде готова в началото на следващата година”, обясни Росен Христов.

По повод реакторите, които в момента се намират на площадката в Белене, трябва да се направи същото предпроектно проучване, но вече с анализ до каква степен съществуващото оборудване може да бъде интегрирано в един общ комплекс, допълни служебният енергиен министър. Дали ще бъде европейска технология или американска – това ще се уточнява допълнително. По този въпрос отново Народното събрание ще трябва окончателно да се произнесе, каза той.

Още от Built.bg:  Акад. Николай Денков и министър Радев ще инспектират съоръженията по интерконектора България-Сърбия

“Знаете, че с визията, която предложихме на база на очакваното потребление на електроенергия в България през следващите 30 години, ние предлагаме да бъдат изградени 4 реактора, предвид че имаме площадки за толкова и се очаква потреблението в страната да се повиши двойно”, коментира министърът. Росен Христов припомни, че съществуващите 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ “Козлодуй” трябва да излязат от експлоатация около 2050 г. Затова идеята е да има два заместващи и два нови реактора. “Вече Народното събрание и редовното правителство се надявам да продължат работа в същата посока”, завърши служебният министър на енергетиката Росен Христов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам