Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започна разширението на наземната част при газохранилището в Чирен

Министърът на енергетика Румен Радев и още официални гости дадоха старт на разширяване на надземната част на газохранилището в Чирен. Сред официалните гости на събитието бяха още заместник-посланикът на посолството на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез, председателят на управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ инж. Калин Пешов, началникът на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Сайков, както и представители международни компании от САЩ.

Същинските строителни дейности по изграждане на новата инфраструктура от надземната част вече започнаха. Проектът струва около 308 млн. евро. Европейското финансиране е около една четвърт или около 78 млн. евро.

На преден план: Владимир Миланов, снимка: БТА

Изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов изрази благодарността си към всички, които взимат участие в мащабния проект по разширение на газохранилище “Чирен”. Той отново наблегна на значимостта на обекта както за развитието на региона, така и за бъдещето на доставките и съхранението на природен газ в цяла Европа.

В последните няколко години работихме неуморно за разширение на свързаността на нашата газопреносна система със съседните държави и увеличаване на капацитета за пренос, съответно и за диверсификацията на България, която беше доказана от нашата инфраструктура, че след спиране на доставките ма руски газ, българският пазар не усети никакви сътресения. Сега е моментът да се концентрираме върху изграждане на подземното газохранилище.

Инж. Калин Пешов от „Главболгарстрой Холдинг“ даде обещание обектът да бъде готов и вкаран в експлоатация в предварително зададените срокове.

В този проект ние работим със световните лидери на доставка на оборудване. технологии и решения. След малко повече от 6 месеца, на този червен самосвал и багерът до него, ще бъдат доставени 4 машини по 6 мегавата от американската компания Solar Turbines, които ще бъдат управлявани с технологията на Honnywell и с оборудването на Emerson. Те ще нагнетяват газ с налягане от 140 бара под земята. В близко или по-далечно бъдеще, защо не и някакво количество водород.

Представителят на Министерството на регионалното развитие и благоустройство г-н Николай Сайков потвърди подкрепата от страна на ведомството по време на целия период по изпълнение на проекта.

Бих искал да Ви уверя, че министерството на регионалното развитие и благоустройство ще продължи да оказва пълното си съдействие за навременното, успешно и качествено завършване на този изключително важен за България проект.

Официалните гости и журналистите имаха възможност да се запознаят отблизо с началото на строителните дейности по наземната част. Инж. Константин Кисев, заместник-изпълнителен директор на „Главболгарстрой Интернешънъл“ и ръководител на проекта – надземна част, разведе гостите до различни точки на газохранилището, за да им разкаже за планираните дейности и съоръжения.
Разширението на подземното газохранилище “Чирен” е от стратегическо значение и е определено за проект от общ интерес за Европейския съюз. Проектът за разширение на ПГХ Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. м3 и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м³ посредством увеличаване на пластовото налягане в резервоара до 150 бара и разширение на сондажния фонд. Изпълнител на проекта е обединението ДЗЗД “ТЕХ ЕНЕРДЖИ ЕКСПАНЖЪН”.
За да се постигнат целите на разширението, се работи по изграждане на нови надземни и подземни съоръжения, както и изграждане на газопровод, свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна система на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам