Бюлетин

Започна реставрацията на къщата на Невена Атанасова в Старинен Пловдив

Със символична първа копка започнаха строително-ремонтните и реставрационни дейности на къщата на Невена Атанасова в Старинен Пловдив, позната като Къщата на ангелите. През 2021 г. сградата беше безвъзмездно предоставена от Община Пловдив на Регионалния етнографски музей за експонирането на част от колекциите им, както и за създаването на музейно-образователен център. Това съобщиха на официалната си страница от общинската администрация.

Общата площ на къщата на два етажа е над 223 кв. м, плюс полуподземен и тавански етаж. Имотът, който се намира на главната улица “Съборна” в Стария град, е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение.

Снимка: Община Пловдив

Предвиденото финансиране за първия етап е 400 000 лв. като той трябва да приключи до края на годината, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов. През втория и третия етап на проекта ще се работи по реставрирането на фасадата, както и по възстановяване на археологията, която се намира в двора.

За Етнографския музей е много важно, че след дългогодишно търсене вече разполагаме с втора сграда, коментира директорът на културната институция доц. д-р Ангел Янков. По думите му с нея ще се реши проблемът с фондохранилищата, ще има голяма експозиционна площ, както и музейно-образователен център.

Сред най-новите атракции в музея ще бъде постоянната експозиция с над 1000 ютии, дарение от пловдивския художник Димитър Добрев. Ютиите са от 18-и век насам като някои са ръчна изработка, а други –фабрични. Най-старите работят с въглища и спирт, а най-модерните са електрически.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам