Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започна реставрацията на сградата на “Куршум джамия” в Карлово

На официална церемония в Карлово бе дадено началото на европейския проект “Консервация, реставрация и експониране на туристическа инфраструктура в Община Карлово”. Той включва цялостното обновяване на сградата на “Куршум джамия” и пространството около нея. Проектът стана възможен благодарение на близо 9-годишната юридическа битка за запазването на собствеността над “Куршум джамия”, припомни кметът на града Емил Кабаиванов. Сградата, построена през 1485 година, е паметник на културата с национално значение от Османския период от развитието на България.

Снимка: БТА

Кабаиванов посочи, че при проучвания на джамията, ръководени от експерти от Българската академия на науките (БАН) и Националният институт за недвижимо културно наследство, са открити исторически артефакти, които са датирани от Първата и Втората българска държава. Според него това говори, че много преди построяването на джамията мястото е определено за изграждане на светилище.

Снимка: БТА

Ще направим разкриване на градежните структури на молитвения дом, обясни арх. Маринела Трифонова. По думите й сградата е с класическа структура от клетъчна зидария, камък и тухли в рамки. Целта на проекта е да бъдат експонирани запазените градежи и художествените орнаменти. Сградата има вторично измазване, което ще бъде премахнато. По същия начин са реставрирани джамиите в Ямбол и Стара Загора, допълни архитектът.

Снимка: БТА

След реставрацията “Куршум джамия” ще се превърне в място за туристи, където ще бъдат позиционирани артефакти, намерени в региона. Към момента такива се съхраняват в Историческия музей в града, откъдето вече са изготвили проект за експониране на находките във витринни. Притежаваме експонати от целия исторически период на Розовата долина, от археологическите проучвания на Тракийския град на 8 км от Карлово до село Васил Левски, както и златни накити на около 5000 години, открити в землището на село Дъбене, разказа Кабаиванов. Той припомни, че в последните няколко години се провеждат археологически проучвания на селище на около 6000 години на пътя между селата Климент и Богдан. Успоредно с реализирането на проекта от общината ще обновят изцяло пешеходната зона от главната улица на града до началото на площад “20 юли”.

Още от Built.bg:  Недостигът на работна ръка във Великобритания се превърна в хроничен проблем

В европейския проект са включени консервационно-реставрационни дейности на Павурджиевата къща в Клисура и Патева мааза в Карлово. Тези три обекта са част от общата туристическа инфраструктура в общината. Павурджиевата къща е опожарена по време на Априлското въстание, но после е възстановена. В къщата е показан градският възрожденски бит на Клисура от 19 в., а в двора е възстановена домашна розоварна.

Снимка: БТА

Пристройката на Патевата къща, която представлява добре запазен хамам (турска баня), има система за отопление, двойни стени и подове. Според арх. Трифонова подобни исторически обекти са рядкост у нас и реставрираната баня ще привлече туристи от цялата страна.

Проектът се финансира по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 6 286 000 лева. Срокът за изпълнението му е декември 2023 година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам