Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започна строежът на 18-километров тунел под Балтийско море, който ще свързва Германия и Дания

Снимка: AP

Датският крал Фредерик Десети откри днес първия елемент от бъдещ 18-километров железопътен и автомобилен тунел под Балтийско море, който ще свърже Южна Дания със Северна Германия и ще допринесе за зеления преход на транспортния сектор, предаде Асошиейтед прес.

Връзката “Фемарн”, чието изграждане няколко пъти бе забавяно, се очаква да бъде отворена през 2029 г. Това ще позволи намаляване на времето за пътуване между Родби, Дания, и Путгарден, Германия, от сегашните 45 минути с ферибот на 10 минути с кола или на 7 минути с влак.

Датският крал Фредерик Десети, снимка: AP

Крал Фредерик Десети откри плоча на входа на първия 217-метров участък от тунела, който ще бъде потопен в изкоп на морското дъно от датската страна по-късно тази година. Монархът пусна монета в капсула на времето, съдържаща предмети, дарени от онези, които са построили бетонните елементи.

Датската компания “Сунд а Белт” (Sund & Baelt), която изгражда връзката “Фемарн”, твърди, че това ще бъде най-дългият потопяем тунел. Той ще включва и електрифицирана железопътна линия.

През 2011 г. беше решено връзката между южния датски остров Лоланд и северния германски остров Фемарн да бъде изградена като потопен тунел. Работата от датската страна е възложена през юли 2022 г., а от германска – точно година по-късно.

Тунелът ще се състои от 89 бетонни елемента, които се изграждат в специално съоръжение, което се е превърнало в най-голямата строителна площадка в Северна Европа. През май беше излят първият от елементите.

Връзката “Фемарн” ще струва 55,1 милиарда крони (8 милиарда щ. долара) и ще бъде платена от потребители в Дания. Датското правителство ще вземе решение за таксата за тунела на по-късен етап.

Още от Built.bg:  Джулиан Асандж ще бъде освободен след 14-годишна съдебна драма

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам