Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започнаха ли румънците да пестят електроенергия и има ли какво още да изключат от контакта?

Румъния е намалила с над 5 процента потреблението си на електроенергия през първите осем месеца на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт, публикувани в петък.

“Тероризирани от големите сметки за енергия, румънците започнаха да гасят лампите и да използват по-малко електроуреди вкъщи”, коментира телевизия ПроТВ, като отбелязва, че не само физическите лица, но и компаниите са ограничили дейността си или са предприели различни мерки за намаляване на разходите.

Крайното потребление на електроенергия е спаднало с 5,3 процента през първите осем месеца на тази година спрямо същия период на миналата година. Потреблението на енергия в икономиката е намаляло в този период с 4,5 процента, а консумацията на населението е спаднала със 7,7 процента. С 3,8 процента обаче се увеличило потреблението за обществено осветление, показват данните на Националния статистически институт.

Букурещ, Румъния

Парламентът на Румъния, който се помещава във внушителния палат, построен по времето на Чаушеску под името “Дом на народа”, реши да даде пример за икономия на електричество, като смени осветлението с LED крушки със сензори за присъствие, енергоспестяващи телевизори и компютри и други. И ако досега сградата беше осветявана отвън през цялата нощ, то отсега нататък лампите ще светят само по няколко часа, а известните с пищността си полилеи също ще угасват в определени дни, съобщи на 20 септември телевизия Реалитатя.

Същевременно правителството взе мерки, за да стимулира пестенето на електричество и сред населението. Държавата обяви, че отпуска 400 милиона леи (81 милиона евро) за енергоспестяващи крушки. Програмата, чрез която румънците ще получават ваучери от 200 леи (40,54 евро), за да сменят старите си крушки с енергийно ефективни, трябва да започне в края на октомври, информира телевизия Диджи 24. През август пък започна програма, даваща възможност на кметствата да поискат средства за смяна на уличното осветление с LED крушки.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

Правителството удължи до 31 август 2023 г. мерките за ограничаване на цените на електричеството и компенсирането на фактурите. Така таванът на цената е 0,68 леи за киловатчас с ДДС за битовите потребители, чието средно месечно потребление е между 0 и 100 киловатчаса, или 0,80 леи за киловатчас с ДДС при месечно потребление между 100 и 255 киловатчаса, като надвишаващото потребление се начислява по редовните цени. За малките и средни предприятия, болниците, училищата, детските градини и яслите таванът е 1 лея (0,20 евро) на киловатчас.

През септември тази година Европейската комисия предложи на страните членки на намалят потреблението на електроенергия с поне 10 процента до 31 март 2023 г.

Румъния има най-ниското ниво на потребление на енергия на глава от населението в Европейския съюз – 2,4 пъти по-малко от това на Германия, съобщава агенция Медиафакс и пита: “Още колко крушки можеш да изключиш, когато нямаш какво повече да извадиш от контакта?”. С консумация от едва 2,7 мегаватчаса на глава от населението за 2020 г. Румъния е последната страна в ЕС по отношение на потреблението на енергия. На практика инициативата на Европейската комисия да изгасим още някоя лампа става почти невъзможна за прилагане в Румъния, нито пък имаме какво още да се извадим от контакта, коментира агенцията.

В Германия потреблението през 2020 г. е било 6,4 мегаватчаса на глава от населението,  в Норвегия – 23,3 мегавата часа, а абсолютен лидер е Исландия с 51 мегават часа на глава от населението, сочат данни на Международната агенция по енергетика.

“По селата в Румъния има един хладилник, включен в контакта, и толкова. Населението у нас е много повече селско, отколкото на други места, дори да ни е трудно да повярваме, анализирайки нещата в големите градове. Например през 90-те години 95 процента от потреблението на енергия в Румъния е било индустриално, а останалата част – битово”, коментира анализаторът Отилия Нуцу.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

Тя отбелязва, че през последните 30 години нещата са се променили, но дори и така Румъния не се е изравнила в развитието си със западните страни. Според данните през 2021 г. битовото потребление в Румъния е достигнало около 25 процента от общата консумация на енергия, докато средното ниво за ЕС е било 27 процента.

Румъния не трябва да спестява електроенергия, имаме най-ниското потребление в Европа, изтъкна и лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку през септември. Чолаку, чиято партия е част от управляващата коалиция, отбеляза, че румънците са доказали, че знаят да пестят, а политиците просто трябва да ги оставят на мира.

В средата: Марчел Чолаку, снимка: AP

“Какво искаме ние всъщност? Какви икономии повече да правят румънците? Имаме най-малкото потребление в Европа. Ние трябва да оставим румънците на мира, те самите имат достатъчно мъдрост да пестят колкото им е нужно, понеже икономисват от собствения си семеен бюджет (…) Ако иска ЕС (…), ако имат някакъв план или норми за прилагане, нека ни го пратят. По възможност не и този с душа по двама, мисля, че е малко прекалено”, заяви лидерът на социалдемократите.

Продукцията на електроенергия в Румъния през първите осем месеца на годината е била малко над 43 050 милиарда киловатчаса, с 2090 милиарда киловатчаса по-малко от същия период на миналата година, показват още данните на Националния статистически институт.

Отчетен е спад в производството на енергия от топлоелектрически, водноелектрически и атомни електроцентрали, както и увеличение на продукцията от зелени мощности като вятърни и слънчеви електроцентрали. Произведената електроенергия от ТЕЦ е била 14,217 милиарда киловатчаса, с 1,3 процента по-малко от миналата година, от ВЕЦ – 9,730 милиарда киловатчаса – с 26,2 процента по-малко, а от АЕЦ – 7,088 милиарда киловатчаса, с 2,3 процента по-малко от същия период на 2021 г.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика

Електричеството, произведено от вятърни турбини, възлиза на 4,883 милиарда киловатчаса, със 757,4 милиона киловатчаса повече от същия период на миналата година, а соларната енергия от фотоволтаичните инсталации е била 1,360 милиарда киловатчаса, със 70,8 милиона киловатчаса повече.

Износът на електроенергия е бил 4,391 милиарда киловатчаса, с 84,4 милиона киловатчаса (1,9 процента) повече от същия период на 2021 г. Румъния обаче все още остава зависима от вноса на електричество, който се е увеличил в този период с 18,3 процента, отбелязва телевизия ПроТВ.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам