Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започва изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“

При първата копка премиерът акад. Николай Денков обеща, че изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“ ще бъде един от основните приоритети.
Снимка: БТА

„През последните седем-осем години няколко пъти съм идвал в Русе, винаги във връзка с русенския университет и академичното развитие на града. Това, което правеше впечатление и продължава да прави, е амбицията на Русе, както в миналото е бил един от водещите градове в България, отново да бъде такъв, не сме забравили и за ролята на Русе за първите стъпки към демокрацията в края на 80-те години. За да може това да се случи, трябва да нямаме усещането, че Русе е някъде накрая на България“, посочи премиерът.

„Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море към Румъния, към Молдова, към Украйна“, допълни министър-председателят.

Денков увери, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци.

На церемонията по първа копка на обекта, провела се в близост до пътя Бяла – Ценово, присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Още от Built.bg:  България и на САЩ подписаха споразумение за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика у нас

Андрей Цеков каза още, че магистралите са кръвоносните системи на икономиката.

“Магистралата “Русе – Велико Търново” е част от стратегически коридор “Север – Юг”. Коридор, който следва да свърже пристанището в Русе с егейските пристанища в Гърция. Той е част от паневропейски коридор, който трябва да свърже Егейско и Балтийско море. Едно транспортно направление, което е изключително важно от стратегическа и геополитическа точка дори и към днешния ден. За България магистралата “Русе – Велико Търново” е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Тя е и път към демографското възстановяване на Северна България”, каза Цеков.

Той припомни, че освен тази магистрала, в ход е изпълнението на магистралата между Видин и Ботевград, като и доизграждането на магистрала “Хемус”.

“В бюджета за следващата година са заложени средства за проектиране на скоростни пътища – между Свищов и магистрала “Русе – Велико Търново”, от Русе до Шумен, Силистра – Шумен и Силистра-Добрич-Варна”, каза Цеков.

Димитър Недялков – заместник-министър на транспорта, заяви, че началото на строителството на магистралата “Русе – Велико Търново” е в момент, когато развитието на транспортното направление “Север-Юг” е от стратегическо значение за България и е много важно за целия Европейски съюз.

“Магистралата ще бъде част от логистичния коридор при бъдещето възстановяване на Украйна. С изграждането на направлението ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се подобри и безопасността на движението”, каза Недялков.

Росица Кирова – заместник-председател на Народното събрание, каза, че се вълнува да бъде днес на церемонията, защото е “човек, ангажиран от години с каузата за изграждане на адекватна структура в Северна България”.

Още от Built.bg:  Денков пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам