Бюлетин

Започва изграждането на последния участък от АМ “Европа” между Сливница и София

Служебният министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков даде  начало на изграждането на последния участък от АМ “Европа” между Сливница и Софийския околовръстен път, съобщиха от Министерството. Общата дължина на отсечката е 16,5 км, но строителството ще започне в близо 6-километрова отсечка, за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж.

След теренното обезпечаване на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 км.

Участъкът от АМ “Европа” ще преминава по изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела – “Костинброд” и “Мрамор”.

Снимка: МРРБ

Изпълнител на строителството е ДЗЗД “Европа-2022”, в което участват: “ГБС Инфраструктурно строителство” АД, “Главболгарстрой интернешънал” ЕАД и “Обонато Билд” ЕООД. Стойността на договора е 266 959 487,34 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД “Европа”, с участници: “Пътинвест-инженеринг” АД, “Стройнорм” ЕООД и “Ер Джи Консултинг” ООД. Техният договор е за 5 599 999,20 лв. с ДДС.

От страна на изпълнителя ,,ДЗЗД Европа-2022″, председателят на Надзорния съвет на “Главболгарстрой Холдинг“ АД, Камен Пешов каза:

,,Винаги сме въодушевени когато започваме нов обект, защото той значи за нас работа, предизвикателства, с които сме уверени, че ще се справим безаварийно, качествено и в срок”. 

Изграждането на отсечката между Сливница и Софийския околовръстен път е част от проекта “Автомагистрала Европа от км 15+500 до км 48+903”, съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Проектът включва два участъка – от Драгоман до Сливница, който е въведен в експлоатация през юни 2021 г., и от Сливница до Софийски околовръстен път .

Още от Built.bg:  Премиерът: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам