Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започва изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис

Окончателното инвестиционно решение (ОИР) за изграждане на Независимата система за природен газ (INGS) Александруполис беше взето вчера от акционерите на проектната компания “Газтрейд” С.А., съобщиха от “Булгартрансгаз”.

“Булгартрансгаз” ЕАД притежава 20 процента от акционерния капитал на “Газтрейд”. ОИР е последният и най-важен основен етап преди навлизане във фазата на изграждане на проекта. Общото събрание единодушно е приело, че всички изисквания за изпълнението на проекта са осигурени и той се реализира съгласно графика.
Изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, цели да осигури нови количества синьо гориво за снабдяване на регионалните пазари в Югоизточна Европа.

Компании от САЩ, Катар, Израел и други се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала край Александруполис. По този начин проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти, допълват от “Булгартрансгаз”.

Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз” ЕАД и Константинос Сифнаиос, проектен директор на “Газтрейд” С.А.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига 50 на сто от техническия му капацитет от 5,5 млрд. куб. м. на година. Проектът е включен и за финансиране от Оперативна програма на Гърция “Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK), с публични средства в размер на 166,7 милиона евро, посочват от “Булгартрансгаз”.

Снимка: www.gastrade.gr

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано към Националната газопреносна система на Гърция посредством тръбопровод с дължина 28 км., по който регазифицираният втечнен природен газ ще се пренася до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион – от Румъния, Сърбия и Северна Македония до Молдова и Украйна.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Изпълнителният директор на българския газопреносен оператор “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов обяснил значимостта на решението:

“Единодушното вземане на окончателно инвестиционно решение от страна на всички акционери е ключов момент за пристъпване към същинското изграждане на Терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция”. Това е заявил Малинов по време на провелото се в Атина общо събрание на акционерите.

Участието на българската държава чрез “Булгартрансгаз” ЕАД като акционер в проекта ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа. Достъпът до алтернативни доставки на природен газ, включително от САЩ, Египет, Катар и други, за България и съседните страни, ще гарантира конкурентни цени на пазара на природен газ. Нарастващата ликвидност чрез достъпа до втечнен природен газ ще ускори процеса по декарбонизация в България”, е допълнил той.

Снимка: www.gastrade.gr

В общото събрание на акционерите участваха още учредителният акционер и председател на борда на директорите на “Газтрейд” Елмина Копелузу, вицепрезидентът и управляващ директор на “Газтрейд” Константинос Сифнайос, представителят на “ГазЛог” Кипър Инвестмънт Паоло Енойзи, председателят на Борда на директорите на “ДЕПА Къмършъл” С.A Йоанис Пападопулос, главният изпълнителен директор на “ДЕПА Къмършъл” С.A. Константинос Ксифарас, както и главният изпълнителен директор на “ДЕСФА” С.A Мария Рита Гали, се посочва в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам