Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започва Нобеловата седмица

В Стокхолм започва Нобеловата седмица, през която ще бъдат обявени носителите на престижните награди, съобщи на сайта си Нобеловата фондация.

По традиция Нобеловата награда за физиология или медицина открива обявяването на престижните отличия днес. В следващите дни – на 4 и 5 октомври, ще станат ясни лауреатите  съответно за физика и за химия.

Нобеловата награда за литература ще бъде оповестена на 6 октомври. Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в петък, 7 октомври, в Осло. Отличието за икономика, което не е сред оригиналните награди, е на 10 октомври.

Церемонията през 2016-та, снимка: AP

От фондацията обявиха, че са взели решение да поканят лауреатите за 2022 г. заедно с тези от 2020 г. и 2021 г. на Седмицата на Нобеловите тържества през декември. Те ще присъстват на  връчването на отличията, а след това ще се включат и в специалното тържество в кметството в Стокхолм.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, по традиция се насрочват за 10 декември – денят, в който се отбелязва годишнина от смъртта на Алфред Нобел. Последните две години те се проведоха основно в онлайн формат заради пандемията от КОВИД-19.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. – пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-много на трима души. Наградата се състои от златен медал, диплом и парична премия в размер на 10 милиона шведски крони (1,14 милиона щатски долара).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам