Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започва работа по законодателна реформа в архитектурно-строителния сектор

Започва работа по законодателна реформа в архитектурно-строителния сектор, съобщиха от Камарата на архитектите в България.

На 6 април се проведе първото заседание на експертната работна група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), която има задачата да подготви предложения за законодателни промени в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството. Централният дом на архитекта в София събра над 100 представители на 24 професионални организации, които в следващите месеци ще работят съвместно за усъвършенстването на нормативната база в сектора. Председател на работната група е зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството доц. д-р арх. Стефан Аспарухов, съобщиха от Камарата..

В краткосрочен план се предвижда до лятото да бъде разработен проектът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и на наредбите, свързани с неговото прилагане. Промените следва да бъдат в посока на електронизация на административните услуги и ограничаване на бюрократичната тежест в архитектурно-строителния отрасъл. 

В дългосрочен аспект предстои анализ на необходимостта от по-радикална законодателна промяна в два възможни варианта: изцяло нов Закон за устройство на територията или нов Кодекс за териториално и регионално планиране, който да обхваща всички закони, свързани със строителния процес. 

“Ще използваме експертизата на всяка организация и трябва да постигнем нов режим на диалог, като следваме добрите примери на европейските институции. Ще си поставяме ясно измерими и ориентирани във времето цели, които да изпълним”, коментира арх. Аспарухов.

От страна на Камарата на архитектите в България (КАБ) в заседанието на работната група участваха председателят арх. Владимир Милков, зам.-председателите проф. арх. Борислав Борисов, арх. Мартин Христов и арх. Константин Пеев.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев: Ще бъдат спрени 21 незаконосъобразни обществени поръчки

Представителите на КАБ направиха следните предложения: работната група да разгледа възможността за разработване на изцяло нова Наредба за дигиталния формат на инвестиционните проекти, да бъде преразгледана Наредбата за достъпност и универсален дизайн, тъй като в момента възникват конкретни казуси и затруднения при прилагането й, да бъде създадена наредба, която да регламентира държавни правила и норми за разполагане на преместваеми обекти на територията на България при запазване свободата на местните органи на самоуправление да определят конкретния регламент, да бъде обърнато специално внимание на опазването на недвижимото културно наследство в процеса на усъвършенстване на нормативната база в сектора.

Предлага се също и участниците в Работната група към МРРБ, които нямат пряко отношение към ЗУТ и нормативната база в сектора, да получат право само на съвещателен глас. Сред тях са Българска хотелиерска и ресторантьорска организация; Българска минно-геоложка камара; “Овергаз Мрежи” АД и други.

От КАБ заявиха готовност за конструктивен диалог и предоставяне на експертиза, като подчертаха, че темата за необходимите законодателни промени отдавна се дискутира в бранша. Професионалните организации, обединени в рамките на Координационен съвет, вече са близо до постигането на консенсус и дефинирането на конкретни предложения за нормативни промени. Предвижда се редовните заседания на Работната група към МРРБ да се провеждат два пъти в месеца с оглед постигането на бърз напредък по поставените цели.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам