Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започва реставрация на вятърната мелница в Несебър

Община Несебър започва дейности реставрация на емблематичната за града вятърна мелница, разположена на провлака, който свързва старата и новата част на Несебър. Проектът на общината, преминал съгласувателни процедури с Министерството на културата, включва консервация, реставрация, експониране и адаптация на обекта. Проектът е изцяло съобразен с автентичния облик на сградата, съобщават от общинския пресцентър.

Мелницата е построена през 19 век. Принадлежала е на несебърски граждани, които са напуснали града след спогодбата Моллов-Кафандарис. През 1929 година е демонтирана и в началото на 70-те години на 20 век е възстановена по автентични снимки и спомени на съвременници.

Снимка: Община Несебър

Проектът на общината включва пълна подмяна на обшивката от дъски, частични ремонтни дейности по конструктивните дървени елементи, подмяна на дъсчената обшивка на трискатния покрив. При разкриване на дървената конструкция на фасадата, след демонтаж на дъсчената обшивка, ще бъдат подменени носещите дървени елементи, където е необходимо. Запазените ще се почистят и консервират. Прътите на перката, както и целият механизъм, също ще се почистят и консервират, добавиха от общината.

След края на реставрационните дейности мелницата ще бъде отворена за посещение. Възстановяването на балкона ще даде възможност на посетителите да правят фотоси към старинния град. Във вътрешната част на обекта ще се изгради мултимедиен център, представящ историята и развитието на града. Предвижда се още сградата да бъде използвана за експониране на постоянни и пътуващи изложби.

Община Несебър е разработила проекти за реставрацията на още няколко от символните за града сгради с висока културна и историческа стойност. Това са: църквите “Свети архангели Михаил и Гавраил” и “Христос Пантократор” и вятърната мелница на северния бряг до базиликата “Света Богородица Елеуса”. Проектите са съгласувани с Министерството на културата и ще бъдат финансирани с европейски средства по програма “Региони в растеж”.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам