Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започва стратегически трансграничен проект между България и Сърбия

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева ще връчи утре договора за субсидия на стратегически проект за подобряване управлението на реакциите в случай на природни бедствия в граничния регион България – Сърбия, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество (ИНТЕРРЕГ V-А) България – Сърбия 2021-2027. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

С над 7,2 млн. евро ще бъдат финансирани обучения за усъвършенстване и надграждане на уменията на спасителни екипи от двете страни на границата, подготовка на населението за реакция при кризи и купуване на нова екипировка.

Проектът ще се изпълнява в продължение на две години и половина в партньорство между Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Министерството на вътрешните работи на Сърбия, Академия на МВР и Националната асоциацията на доброволците в Република България.

Договора ще получат представителите на водещия партньор по проекта главен комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН, и старши комисар Любомир Баров – зам.-директор на дирекцията. На церемонията ще присъстват още представители на проектните партньори – комисар доцент д-р инж. Христо Проданов – декан на факултет ПБЗН, и председателят на Асоциацията на доброволците, както и представители на проектните партньори от сръбска страна. Курсанти от факултет ПБЗН ще участват с кратка демонстрация.

Над 21 млн. евро ще се инвестират в проекти за трансграничните региони на България с Турция и Северна Македония, съобщиха от МРРБ на 27 юли. Проектите са развитие на регионите са 71 и са в областта на туризма, и целят повишаване на конкурентоспособността на местните икономики в пограничните населени места. Тези проекти ще са първите, които ще получат финансиране по новите европейски програми, насърчаващи трансграничното сътрудничество, обясниха от регионалното министерство.

Още от Built.bg:  Сблъсък на поколения - протестите в Грузия

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам