Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започва строителството на метро в Белград

Министърът на финансите в сръбското правителство Синиша Мали съобщи, че всичко е готово за започване на строителството на белградското метро, предаде Танюг.

“Исторически ден, който дочакаха поколения наши граждани”, е написал Мали в Инстаграм.

“Много власти преди нас планираха изграждане на метро, но никой не направи нищо конкретно по този въпрос. Ние, от друга страна, от дълго време активно работим по този проект, който е от огромно стратегическо значение за град Белград и Република Сърбия”, заяви Мали.

Министърът посочи, че метрото, което ще се изгради, ще бъде най-съвременно и напълно автоматизирано. Първата линия ще бъде дълга 21,1 километра и ще има 21 станции. Втората ще бъде 21-километрова и ще има 23 станции. Двете линии ще се пресичат на “Савския” площад.

“Исторически ден за Сърбия”, пише и вестник “Вечерне новости”, отбелязвайки, че изграждането на метрото е започнало на Макишко поле. Извършва се насипване на терена, където ще се изгради депо на метрото. Ще се извършват дейности на 72 хектара площ.

Изграждането на депото ще се реализира от компанията Power China. Срокът за изпълнение на тази дейност е 36 месеца.

Снимка: BTA/AP

В същото време граждани се събраха днес на протест срещу строителството на метрото в Белград на Макиншко поле, където бе направена първата копка, предаде агенция Бета. Гражданите блокираха пътя и не позволяват на камионите да напуснат строителната площадка.

Активистът еколог Александър Йованович Чута каза пред протестиращите, че управляващите “лъжат” със строителните работи и проблемът се решава с масови протести и на избори.

Снимка: BTA/AP

Трябва да бъдем на улиците, да се договорим заради всичко, което ни причиняват, не знаеш къде по-напред да протестираш, каза Чута. Той заяви, че протестиращите ще продължат да блокират камионите още известно време и след това ще вземат решение за по-нататъшните си действия.

Още от Built.bg:  Байдън издаде заповед за миграцията с цел да прекрати миграцията на границата с Мексико

Чута призова всички политически партии, които присъстват на протеста, да се срещнат с гражданите и всички заедно да помислят как да се реши проблемът с изграждането на метрото на Макиншко поле.

Протестът е организиран от Движение Екологично въстание.

Гражданите се опасяват, че изграждането на метрото на Макиншко поле, където се намира един от основните водоизточници на Белград, застрашава водоснабдяването на столицата. От опозиционното Движение на свободните граждани посочват също, че планираното трасе на метрото е ненужно скъпо, недостатъчно ефикасно и няма да постигне никакви резултати.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам