Бюлетин

Започваизпълнението на общински проекти, свързани с ВиК инфраструктурата, ремонта на пътища и улици

Тръгва изпълнението на общински проекти, свързани с ВиК инфраструктурата, ремонта на пътища и улици. С 406 374 769 лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за тази година ще бъдат финансирани 234 обекта, съобщиха от ведомството. 105 от тях са на стойност 126 566 331 лв. и са  свързани с ВиК инфраструктура. 94 проекта предвиждат ремонт на общински пътища и са на стойност 233 774 463 лв., а 35 обекта на стойност 46 033 975 лв. са за улична мрежа.

МРРБ има готовност да започне да подписва споразуменията с общини, посочени в Решение на Министерския съвет № 711/2022 г. за одобряване на Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране. Министерството кани кметовете на съответните общини за подписване на споразуменията от понеделник, 24 октомври.

Одобрените обекти бяха предложени от Националното сдружение на общините в Република България след посочването им от съответната общинска администрация като най-приоритетни. За всяка община е включен по един обект, посочен като най-важен от местната администрация. По изключение, заради бедствената ситуация, ще бъдат финансирани два обекта в община Карлово – реконструкция и рехабилитация на два общински пътя и водопроводните мрежи в населените места, част от направленията и в обхвата на общинските пътища.

МРРБ ще финансира 50 на сто от стойността им, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумение и второто през месец декември 2022 г.

Сегашният екип на МРРБ наследи от предходния кабинет четири различни списъка с общински обекти, обясни в началото на септември министър Шишков. “Когато някой е готов да промени критериите без основание, се е получило това, което наследихме – 4 списъка, последният, от които приет с решение на предишния Министерски съвет. Окончателният списък, върху който работим, е на базата на ясни критерии. Водещ е наличието на разрешение за строеж, което поискаха и от НСОРБ”, посочи тогава министър Шишков.

Още от Built.bg:  Какви мерки предприема МРРБ по обезопасяването на пътищата при подготовката за зимния сезон

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам