Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започват консултациите при президента Румен Радев

Президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 15:00 ч. той ще проведе консултации с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. От 17:00 ч. президентът ще приеме представители на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Според Конституцията държавният глава провежда консултации с парламентарните групи, след което възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Ако в седемдневен срок номинираният за премиер не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, президентът, отново в седемдневен срок, възлага на парламентарна група по негов избор да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, държавният глава назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, гласи още Конституцията.

Останалите парламентарни групи в 49-ото Народно събрание, с които държавният глава следва да проведе консултации, са „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Енергийният министър: Категорично имаме нужда от новата мощност на АЕЦ "Козлодуй"

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам