Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започват пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон

Снимка: AP

От днес до края на седмицата ще се проведат пролетните срещи на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ). Форумът ще се състои във Вашингтон, където са централите и на двете международни финансови институции.

Традиционно събитието е място за среща на управителите на централните банки и финансовите министри на 190-те страни, членуващи в двете организации (189 в СБ).

Събитието бе предшествано от годишните срещи, провели се през октомври миналата година в Маракеш, Мароко, където основен фокус бяха финансирането на по-бедните страни и въпросът, свързан с квотите на държавите при гласуване на решения във Фонда и Световната банка.

Срещите ще са и първите, след като управляващият директор ма МВФ Кристалина Георгиева бе избрана за втори петгодишен мандат начело на институцията, който ще започне от октомври месец тази година.

Какви ще са темите?

В реч пред Атлантическия съвет във Вашингтон Георгиева заяви, че основни приоритети за МВФ са възстановяване на ценовата стабилност, възстановяване на фискалните буфери и политиките, свързани със стимулиране на растежа.

Кристалина Георгиева, снимка: AP

По време на своето изявление управляващият директор на МВФ отбеляза, че от избора на политики ще зависи как историята ще определя 20-те години на 21-ви век.

Георгиева каза още, че в зависимост от този избор настоящото десетилетие може да бъде определяно като “Турбулентните двадесет години” – време на смущения и различия в икономическите съдби, като “Вялите двадесет години” – време на бавен растеж и обществено недоволство, или като “Десетилетието на трансформацията” – години на бърз технологичен напредък за благото на човечеството.

Очаква се МВФ да представи и пролетното издание на своя Преглед на световната икономика (World Economic Outloo, WEO). В него, по думите на Георгиева, се вижда, че Световната икономическа перспектива за растеж е малко по-добра от първоначално прогнозираната поради силната активност в САЩ и в много от икономиките на страните с нововъзникващи пазари.

Още от Built.bg:  Китай помага на имотния пазар с 42 милиарда долара

На свой ред президентът на Световната банка Аджай Банга в изказване от миналата седмица посочи, че институцията, чрез подобрение на вътрешните, процеси, планира да ускори одобренията на заеми, както и да подобри отчетността на всички 16 000 свои служители, както и да привлече частен капитал към проекти.

Банга заяви още, че Световната банка е намалила средното си 19-месечно време за одобрение на проекти с около три месеца и ще го намали с още три месеца до средата на следващата година.

Редица срещи, пресконференции, семинари и дискусии ще бъдат организирани в рамките на форума във Вашингтон, където част от улиците в града ще са блокирани заради провеждането на събитието.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам