Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Заради липсата на индексация спират строителни обекти в Смолян и Златоград

В община Златоград се проведе  среща дискусия на тема “Бъдещето на строителния сектор в Родопите”, съобщиха от Камарата на строителите в България (КСБ). Събитието бе организирано от областното представителство (ОП) на КСБ – Смолян,  и в. “Строител”.

На срещата бе коментирано състоянието на бранша в областта, постави се и проблемът с липсата на индексация на договорите за строителство.

Председателят на ОП Смолян инж. Емил Младенов коментира, че секторът не само в областта, но и в страната е в много тежка ситуация заради високите цени на материалите и липсата на индексация. “Надявам се държавата да се намеси в най-кратки срокове, защото в противен случай много проекти в областта няма да бъдат реализирани”, подчерта той.

“Липсата на индексация рефлектира не само върху строителния бранш, но и при нас като общини”, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той заяви, че вече се е наложило в града и региона да бъдат спрени редица обекти. “По този начин остават нереализирани проекти за милиони левове. Цифрата става още по-голяма, ако се погледне в национален план”, каза Янчев. Кметът на Златоград коментира, че допълнителен проблем пред строителните фирми в региона е и липсата на кадри. Със спирането на работата по обектите този проблем ще се задълбочи, тъй като работниците ще търсят заетост извън страната.

Областният управител на Смолян Емил Хумчев заяви, че строителните фирми са  едни от най-потърпевшите заради кризите на световно и държавно ниво през последните години. “Компаниите няма как да се справят сами с непрекъснато покачващите се цени на материалите, ако държавата не предприеме необходимите мерки за въвеждане на индексация”, подчерта областният управител на Смолян.

Още от Built.bg:  ЕС и президентът на Украйна ще подпишат днес споразумение в областта на сигурността

“Общините и строителният бранш сме в една лодка. Когато морето е бурно, страдаме заедно. Ситуацията е трудна, защото липсата на предвидимост прави много неща невъзможни, заради това разчитаме индексацията да се случи”, каза кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той даде пример, че в общината вече има прекратени договори за строителство на социални жилища. “Фирмите се отказват, защото просто не могат да  изпълнят обектите, без да има индексация. Това ни поставя в сложна ситуация като възложители, тъй като не можем да реализираме планирани проекти  и ще понесем финансови корекции”, коментира Мелемов.  Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев заяви, че ръководството на Камарата работи по темата индексация от почти една година. “В началото на седмицата изпратихме писма с искане за срещи с премиера, председателя на Народното събрание, финансовия и регионалния министър и политическите партии, за да поставим отново директно въпроса, защото  много фирми са пред фалит и много хора ще останат без работа”, заяви инж. Терзиев. Той допълни, че  исканията на Камарата са подкрепени от  КРИБ и синдикатите.

Инж. Терзиев бе категоричен, че  браншът очаква спешно решение на проблема от страна на държавата, а ако няма такова, фирмите, изпълняващи обекти в сградното и инфраструктурното строителство, ще бъдат принудени от обстоятелствата да пристъпят към спиране на работа.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам