Бюлетин

Заради опасен участък от главния път София – Русе жители готвят протест

Жителите на село Тотлебен са готови на протест заради опасен участък от главния път София – Русе. Това съобщи кметът на населеното място Емил Гашев. По думите му от години хората в Тотлебен поставят проблема с изграждане на уширение и полагане на маркировка при отбивката за селото от главния път в посока Русе. “Там се прави ляв завой, за да влезнеш в селото и често това е доста опасно, особено при натоварен трафик с тирове и автобуси. Нерядко се стига до катастрофи, за щастие, все още не толкова тежки”, коментира Гашев. По думите му заедно с кмета на община Пордим Детелин Василев са сигнализирали нееднократно различни институции, но резултат към момента няма.

Емил Гашев припомни, че пътят е изключително натоварен, защото по него върви международният трафик в посока Румъния.

От 2018 г. проблемът с изграждане на уширение на пътя София – Русе при отбивката за село Тотлебен се поставя пред Агенцията “Пътна инфраструктура” (АПИ), Областното пътно управление и областния управител на област Плевен, каза за БТА Вацка Хорозова, секретар на Община Пордим. През миналата година от АПИ връщат отговор след поредно запитване, че ще се изготви проект за кръстовището. Оттогава в общината няма информация какво се е предприело за разрешаване на проблема. По казуса в местната администрация в Пордим са получили писмо от Министерския съвет с искане за изразяване на становище, след като е постъпил сигнал от гражданка за опасния пътен участък.

В дясно: Емил Гашев, кмет на Тотлебен, снимка: БТА

“Това не е единственият критичен участък в община Пордим”, посочи Хорозова. По думите ѝ от спешен ремонт се нуждаят пътищата Пордим – Каменец и Пордим – Вълчитрън, откъдето всекидневно минават ученически и работнически автобуси.

Още от Built.bg:  Андрей Цеков: Работи се за разширяване на магистрала "Тракия"

Директорът на Областното пътно управление (ОПУ) в Плевен инж. Ивайло Денчев обясни за БТА, че в случая не става въпрос за обикновен текущ ремонт, а е необходимо да се извърши проектиране и процедура по избор на изпълнител, защото могат да се засегнат територии, които не са държавна собственост. Именно това е предприела АПИ. По думите на директора на ОПУ – Плевен изграждането на лява лента при отбивката за село Тотлебен, както и още два обекта в областта, са включени в програмата на Агенцията за тази година за проектиране, а след това и за избор на изпълнител.

“Това е по-бавната, но по-сигурна процедура, защото се засягат чужди територии”, обясни инж. Денчев.

От Тотлебен все още не са обявили дата на своя протест, който планират да премине със затваряне на главния път София – Русе чрез “жива верига”. Надяват се институциите да си свършат ефективно и бързо работата, преди да се е стигнало до тежка катастрофа с жертви.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам