Бюлетин

Заради по-високите строителни разходи – нисък ръст на модерни индустриални и логистични площи в София

Наличните модерни индустриални и логистични площи в София, които отговарят на повишените критерии на наемателите, достигна 1 386 700 кв.м. към средата на 2023 г. Това представлява увеличение с 18,700 кв.м., спрямо предходните шест месеца – едно от най–малките на база полугодие, в резултат на по–високия разход за строителство през 2022 г. Това се посочва в доклад на компанията за професионални услуги в областта на търговските недвижими имоти “Колиърс” (Colliers), съобщи БТА.

Търсенето е разпределено по сектори, както следва: 43 на сто от обема се дължи на компании в сферата на бързооборотните стоки, следвани от производство (25 на сто), логистика и 3PL* (23 на сто) и дистрибуция (10 на сто).
Усвоените площи са над 30,900 кв.м. По–голямата част от този обем представлява предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори.

Модерните площи, които са в активен строеж в София, са над 130,500 кв.м. От тях 86,300 кв.м. са концентрирани в 3 големи проекта, като за част от тях вече има подписани договори за отдаване под наем.

През предходната година се регистрира значително свиване на незаетите площи в София, се посочва в доклада.

Ниският процент свободни пространства се запазва, като към средата на годината той е около 4,2 на сто.
Наемните нива остават стабилни – от 5 евро – 5,5 евро на кв.м. на месец за клас “А” складови площи и около 3 евро за клас “В”. Сделките, свързани с предоговаряния през първата половина на годината са били на по–високи стойности – в
съответствие с тенденцията за натиск на наемите във възходяща посока.

Таксата поддръжка, вследствие общата инфлация и цените на енергията, се увеличава до около 1 евро – 1,5 евро на кв.м. на месец, се посочва още в доклада.

Още от Built.bg:  Голям инвестиционен проект край Созопол ще обедини фармацевтична фабрика и стопански комплекс

Прогнозите

Западната част на София ще продължи да наваксва в развитието си с оглед големите проекти в строеж и по–ниските цени на поземлените имоти в този район, смятат от компанията.

Според  “Колиърс”  България има добър шанс да привлече чуждестранни инвестиции, поради глобалния стремеж към намаляване на риска във веригите на доставки.

ESG** стандартите продължават да са тема с нарастваща важност, отбелязват от компанията. Инвеститорите в нови проекти планират интегрирането им в строителния процес, за да отговорят на бъдещото търсене на ползвателите.

Според “Колиърс” продължава инвеститорският интерес към първокласни логистични и индустриални проекти и към момента предлагането не може да отговори адекватно на търсенето или е налице сериозно разминаване в ценовите очаквания на двете страни.

* 3PL (third party logistics) operator – външна фирма, която поема изпълнението на логистичните процеси на наемателя като допълнителна услуга

** ESG (environmental, social and governance) standards – стандарти за екологично, социално и отговорно управление и бизнес дейност

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам