Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Защо европейската прокуратура влезе в българските ТЕЦ-ове

Европейската прокуратура в София извършва десетки претърсвания и действия по разследване на възможна измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, като възможните загуби са за милиони евро, съобщиха от  Европейската прокуратура в Люксембург.

Частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на топлоелектрическите електроцентрали и отоплителните централи в България, е разследвано за предполагаемо подаване на фалшифицирани доклади до българските власти. Събраните улики сочат, че не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите към бюджета суми. Отбелязва се, че по-високото замърсяване води и до влошаване на качеството на въздуха у нас.

Над 150 полицаи са участвали в претърсвания, извършени в 11 български града, в сътрудничеството на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Държавната агенция за национална сигурност. Извършени са над 40 обиска, разпитани са над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и документи. Сред проверяваните обекти са ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица-3” – Димитровград, също и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

ТЕЦ “Брикел”, снимка: БТА

От димитровградската топлоцентрала (ТЕЦ) “Марица 3” съобщиха вчера, че в дружеството се извършва проверка от ГДБОП и ДАНС. Спокойни сме за провеждащата се инспекция и съдействаме, съобщи главният юрист на енергийното дружество Юлиян Семерджиев. Таиз сутрин пред bTV той заяви, че приема проверката като вид наказателна акция, заради протестите на повечето дружества, занимаващите се с въглищна индустрия след желанието им за преразглеждане на Плана за възстановяване в частта му за намаляване на въглеродните квоти.

Проверяват се фактури и други документи. Разпитвани се служители от производството и администрацията, посочи Семерджиев. По думите му в момента предприятието е в работен режим, но няма проблеми със спазването на екологичните норми. Оказваме съдействие на проверяващите на 100 процента, увери още юристът на ТЕЦ “Марица-3”.

Още от Built.bg:  Денков пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

Европейската система за търговия с емисии е сред основните политики за намаляване на измененията в околната среда и е първият подобен пазар в света. Целта е да се осигури ефективен механизъм за намаляване на замърсяването с парникови газове, пояснява Европейската прокуратура.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам