Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Защо музеите у нас затвориха врати

Днес редица музеи и културни институции в страната ще бъдат затворени за посетители. Много от тях обявиха, че преминават към ефективен протест. Причина за това са исканията на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“ за увеличение с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца” и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

Повод за протеста на културните институции в цялата страна са „обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.” се уточнява в съобщение на Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Снимка: podkrepa.org

Професионалистите не приемат предвиденото увеличение на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година, което е с 5%, и това за регионалните библиотеки – с 9,2 на сто. Увеличението е с 1008 лв. на субсидирана бройка за държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека; с 916 лв. на субсидирана бройка за регионалните музеи и галериите, за година; и с 1850 лв. на субсидирана бройка за библиотеките с регионален характер.

Работещите в сектора искат да бъдат изготвени нормативни  актове, с които да бъдат осигурени културните институти (извън единния разходен стандарт за издръжка), допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Те настояват още да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

Още от Built.bg:  Прокуратурата на ЕС води 203 разследвания в България по съмнения за злоупотреби

Заплатите на работещите в музеите, галериите и библиотеките висококвалифицирани специалисти – научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, гл. библиотекари, IT специалисти, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование у нас, отбелязват още от гилдията.

Според техните изчисления 73% от служителите по длъжностни нива в музеите получават по-ниско възнаграждение от тези в сектор Образование. Средната заплата в музейната сфера е 832 лв. От гилдията са притеснени, че е невъзможно да бъдат изпълнени клаузите от браншовия договор, влязъл в сила от 1 януари 2022 г., за минималните възнаграждения по длъжности в музеите и галериите и за увеличение на процента за прослужено време. Те напомнят, че в 182 музея и галерии работят на щат само 2947 души.

Екипът на Националния политехнически музей  се присъединява към призива на Националната федерация “Култура” към КТ “Подкрепа” и преминава към ефективни протестни действия, съобщиха във фейсбук страницата си от музея.

Снимка: polytechnic-museum.com

Националният музей “Земята и хората” също ще бъде затворен за посетители утре. “Ние, специалистите от националния музей “Земята и хората”, протестираме срещу нищожния размер на средствата, предвидени за развитието на музеите и галериите в проектобюджета за 2022 г. Протестираме срещу обидното отношение към българската култура”, написаха те на своята фейсбук страница.

Към ефективни протестни действия преминават и редица от Регионалните исторически музеи в страната – Стара Загора, Благоевград, Русе, Плевен, а също така и Регионалният природонаучен музей в Пловдив и др. Част от тях също са предупредили своите посетители, че утре няма да бъдат отворени.

Паметникът на свободата затваря врати за посетителите днес в знак на протест, присъединяват се галерията и къщите-музеи „Петко Стайнов“ и „Чудомир“ в Казанлък. Във Велико Търново за един час  крепостта “Царевец“ ще бъде затворена, също в знак на протест.

Още от Built.bg:  Възможно ли е улавянето и складирането на въглеродните емисии преди да бъдат изпуснати в атмосферата

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам