Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Защо МВФ ще поиска от Китай да промени модела си на растеж

Снимка: AP

Международният валутен фонд планира да каже на Китай да стимулира слабото вътрешно потребление, да се заеме с проблемния си сектор на недвижимите имоти и да ограничи дълга на местните власти – проблеми, които спъват както китайския, така и световния растеж, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Георгиева заяви в ексклузивно интервю за агенцията, че посланията ще бъдат отправени към китайските власти в предстоящия преглед на икономическите политики на Китай, подготвян от МВФ. Фондът категорично ще призове Пекин да промени модела си на растеж, като се откаже от инвестициите в инфраструктура и недвижими имоти, захранвани с дългове, подчерта тя.

“Нашият съвет към Китай е да използва политическото си пространство по начин, който да му помогне да промени модела си на растеж (като го ориентира) повече към вътрешно потребление”, каза Георгиева. “Защото традиционният начин с изграждане на инфраструктура и вкарване на повече пари, в настоящата среда няма да бъде продуктивен”.

Застаряващото население на Китай и спадащата производителност играят “потискаща роля” за темповете на растеж, както и компаниите в САЩ и Европа, които изместват веригите за доставки от Китай. Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай също накараха потребителите да ограничат разходите си, добавя Георгиева. “Всъщност прогнозираме, че без структурни реформи растежът в Китай в средносрочен план може да падне под 4%”, подчерта тя.

Кристалина Георгиева, снимка: AP

През юли МВФ прогнозира, че през 2023 г. темпът на растеж на Китай ще бъде 5,2 %, а през 2024 г. – 4,5 %, но предупреди, че той може да бъде по-нисък предвид свиването на пазара на недвижими имоти. Георгиева отбеляза, че за Китай е важно и да се погрижи за доверието на потребителите в сектора на недвижимите имоти, като финансира завършването на апартаменти, за които купувачите вече са платили, вместо да спасява закъсали строителни предприемачи.

Още от Built.bg:  В Германия цените на жилищните имоти продължават да спадат

МВФ се готви да публикува нови прогнози за глобалния растеж преди годишните срещи на Фонда и Световната банка, които ще се проведат от 9 до 15 октомври. Георгиева заяви отделно, че институциите ще решат в понеделник дали да продължат срещите в засегнатите от земетресението Мароко. Тя отбеляза, че според местните власти евентуална промяна на локацията ще бъде тежък удар за туристическата индустрия на страната.

САЩ са единствената голяма икономика, която е възстановила растежа си отпреди пандемията, докато Китай е с четири процентни пункта под тенденциите отпреди пандемията, Европа – с два, а светът като цяло – с три.

Тъй като Китай генерира около една трета от световния растеж през тази година, неговият темп на растеж “е от значение за Азия и за останалата част от света”, подчерта Георгиева.

Тя предупреди също, че е важно да се гарантира, че обръщането на Китай към електрическите превозни средства няма да се извършва чрез използване на субсидии по начин, водещ до нелоялна конкуренция.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам