Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Защо театърът в Лагос изглежда като Двореца на културата и спорта във Варна?

Автор: Built.bg

Ако случайно попаднете на снимка на Националния театър в Лагос вероятно първоначално ще решите, че това е Дворецът на културата и спорта във Варна. Причината е, че част от екипа, който стои зад съоръжението в морската ни столица също проектира и строи най-важната културна сграда в най-големия нигерийски град.

Сградата на Спортната палата във Варна, както често я наричат, е издигната за две години и открита през 1968 г. Периодът съвпада с активното участие на български архитекти и проектанти в изграждането на основните институции в страните от Близкия Изток и Африка. За целта у нас се създава дружеството „Техноекспортстрой“, което през 60-те, 70-те и 80-те години печели и реализира редица чуждестранни проекти.

Така в средата на 70-те години българските специалисти кандидатстват за мащабния проект на първата голяма театрална и културна арена в Нигерия. Режимът в страната тогава иска съоръжение, което да помогне за представянето, съхраняването и популяризирането на нигерийските изкуства и култура. Поставената задача е да се издигне по-иновативна и различна сграда, каквато няма до момента на континента.

Предизвикателството е още по-голямо, защото в този момент Нигерия е разкъсвана от преврати – строителството на Националния театър е започнато от военния режим на генерал Якубу Гоуон и завършено по време на военния режим на Олусегун Обасанджо. Но работата е възможност за родните проектанти да демонстрират възможностите си извън социалистическия блок. Конкурсът се печели от арх. Стефан Колчев, който именно проектира и строи знаковата сграда на Двореца на културата и спорта във Варна.

Снимка: Skycycle

Задачата е изключително амбициозна – работата трябва да бъде свършена за две години и да съвпадне с откриването на Втория фестивал на африканското изкуство, който трябва да обедини целия континент и да се проведе през 1977 г. За място е избран град Лагос, който въпреки че не е столица на Нигерия, е най-големият град в страната. Тогава жителите му са около 8 млн. души, а според последните данни в момента те са двойно повече – над 16 млн. души.

Българските строителни бригади се справят за рекордните 2 години. Това се случва и с помощта на местни строители и изпълнители. Екстериорът на Народния театър е проектиран, оформен и построен така, че да изглежда като военна шапка. Сградата се състои от централна зала с 5000 места и с диаметър 52 м., снабдена е със съвременна сценична техника и може бързо да се преустрои с цел провеждане на концерти, събрания, демонстрации на филми и различни видове спортни състезания в закрити помещения.

Комплексът разполага още със зала за конференции с 1600 места, която може да бъде използвана за различни цели и преустроена за банкети и коктейли. Изградени са две големи изложбени зали и два киносалона с по 800 места. Театралният комплекс има гримьорни за 600 артиста едновременно, гараж за 150 автомобила, 80 служебни помещения, 4 кафе бара и бюфет. Има централна климатизация, вътрешни телевизионни и радио системи, както и кабини за журналисти.

Резултатът е изключително модерно и функционално съоръжение, каквото за времето си няма почти никъде. Арх. Колчев и колегите му доразвиват идеите си от Спортната палата във Варна и правят театъра в Лагос още по-голям и съвременен. Постройката е смятана за една от най-красивите и най-големи на целия континент Африка.

Изпълнени са и другите изисквания, заложени на българското предприятие “Техноекспортстрой” от самото начало от страна на правителството на Нигерия – сградата да представя традиционните за региона, както и чуждестранни изкуства.

Въперки че визията е силно повлияна от архитектурата на Двореца на културата и спорта във Варна, са отчетени и местните културни особености, архитектурни стилове и най-вече метеорологичните особености на нигерийския сух и горещ климат.

Заданието е изпълнено и въпреки кратките срокове сградата е готова точно навреме. Откриването е в края на 1976 г. и почти съвпада с началото на Втория фестивал на африканското изкуство, който се провежда в периода 15 януари – 12 февруари 1977 година. Любопитното е, че възможностите на съоръжението са изпробвани веднага, защото в събитието взимат участие над 16 000 участници от 56 африкански държави и нации. Включват се и някои легенди като Stevie Wonder, Gilberto Gil и Mighty Sparrow.

По-новата съдба на театъра в Лагос е по-скоро спорна. През 2005 г. нигерийските власти обявяват планове за приватизация на целия комплекс. Това предизвиква серизона полемика сред нигерийските артисти и драматурзи, както и на творците от целия континент. През 2014 г. е съобщено, че Националният театър е продаден на базиран в Дубай конгломерат за сумата от 40 милиона долара и че сградата ще бъде преустроена в търговски център.

Това все още не се е случило, но скандалите около сградата привличат вниманието на света. Така уникалното здание с български автори може да бъде видяно като фон на видеоклипа на Beyonce feat. Tiwa Savage “Keys to the Kingdom”. А рапарът Burna Boy изпълни хитовете си „Level Up“, „Onyeka“ и „Ye“ пред и вътре в сградата по време на церемонията на 63-ите награди Грами на 2 март 2021 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам