Бюлетин

Затворен МОЛ в Бургас може да се превърне в център на нова жилищна зона

Концепцията за 15-минутния град на професор Карлос Морено, научен директор на катедра “Предприемачество – територия – иновации“ във френската Сорбона, може да бъде приложена и в Бургас, тъй като градът разполага с всички дадености за подобна концепция. Според нея, всички жители имат достъп до всички съоръжения и ресурси на едно населено място в рамките на едва 15 минути и то пеша или с велосипед. Това сподели бившият главен архитект на Община Бургас и настоящ председател на бургаската структура на Съюза на архитектите в България арх. Емил Бурулянов по време на дискусионния форум “Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични”, организиран от Интернет платформата imoti.net.

арх. Емил Бурулянов, снимка: БТА

“В последните години много хора търсят имоти в полузатворени комплекси и къщи в периферията на града. Напоследък наблюдаваме и един проблем, които засяга периферията на комплексите “Изгрев“ и “Славейков“. Там се оформят нови жилищни зони, които преди години са били заложени като такива със смесено предназначение, тоест за индустрия и жилищно строителство. В момента обаче липсват локални центрове, около които тези зони да се развиват“, коментира арх. Бурулянов.

Болничният бизнес, отчете той, оказва влияние в развиващото се строителство в покрайнините на ж.к. “Славейков“, където вече е започнало изграждането на няколко жилищни сгради около новата болница “Сърце и мозък“. Според Бурулянов, затвореният преди години открит МОЛ “Странд“ може да се окаже именно такъв център, около който да се развие ново жилищно строителство в периферията на ж.к. “Изгрев“. “На този терен вероятно ще има раздвижване“, посочи архитектът.

Бургаският търговски център “Странд” отвори врати през 2013 г. Година по-късно беше запечатан заради ситуацията със затворената Корпоративна търговска банка, която беше основна финансираща институция на обекта. До момента са проведени няколко търга за продажбата на търговския център.

Още от Built.bg:  СОФ Кънект и ГБС-Инфраструкторно строителство подписаха договор за реновация на покрития паркинг на Терминал 2 на летище София

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам