Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Затяга се контролът с правилата за преместваемите обекти в София

Повече контрол, гаранции за безопасността и ясна отговорност за всеки при поставянето и експлоатацията на преместваеми обекти в София се залагат в новата Наредба за преместваеми обекти. Това съобщиха на пресконференция в Столичната община Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и главният архитект на София Здравко Здравков. Те представиха проект за изменения в Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община.

След като поех ръководството на СОС през есента на миналата година, поставих работата по темата като водещ приоритет и вече сме готови с предложенията на работната група и екипа ми.

Това посочи Георгиев и сподели, че очаква подкрепа от всички политически формации в СОС, от кметовете на райони, които имат много голяма роля в процеса на поставянето на преместваемите обекти.

Георги Георгиев, снимка: БТА

Целта на промените е да гарантираме сигурността при функционирането на обектите, получаванетo на добра услуга от наемателите и безкомпромисност към нарушителите, подчерта председателят на СОС.

В основата на промените са: затягане на контрола при ползването и снабдяването с ток, вода или газ на преместваемите обекти; въвеждане на задължителни месечни проверки на всички обекти, както и големи глоби за нарушителите на всяко едно от изискванията.

Промените в наредбата въвеждат задължение за предварително представяне на проектна документация за временните връзки за ток, вода и др. Доставката на електрическа или топлинна енергия, вода или газ към обекта трябва да се извършва от експлоатационно дружество задължително след представяне на удостоверение за въвеждане в експлоатация. При умишлено забавяне на поставянето – за повече от шест месеца, разрешението за поставяне се прекратява.

Задължително става осигуряването на безпрепятствено пешеходно движение около съоръженията, като се прецизират изискванията каква свободна ширина за преминаване по тротоара следва да бъде оставена. Забранява се преотдаването на преместваеми обекти, за които има издадено разрешение за поставяне и са разположени върху общински терени.

Още от Built.bg:  Парламентарни избори 2024: Първи резултати

Мобилните съоръжения, за разлика от преместваемите обекти и рекламните елементи, могат да извършват дейност от 8.00 ч. до 21.00 ч., след което задължително се премахват от титуляра на разрешението от общинския имот. Изискват се следните документи: техническа и производствена документация, доказателства или сертификат, издадени от компетентен орган или оторизирано за това лице, за безопасността на оборудването за автономно захранване и декларация за периодичния му контрол.

Въвежда се забрана за захранването на обектите с временни външни връзки предвид “временния характер” на самите обекти и това, че се отстраняват от техните собственици след изтичането на работното време. Захранването на обектите може да бъде с газ, слънчева енергия или батерия. Предвижда се възможност за захранване по изключение с електрическа енергия – само чрез специално изградена от общинската администрация инфраструктура.

Промените въвеждат правило, според което прилежащата площ на преместваемия обект не може да надхвърля разстояние от два метра от всяка от ограждащите стени на обекта, освен ако към обекта не се предвижда разполагане на маси за консумация. С цел избягване на т. нар. светлинно замърсяване при поставяне на рекламен елемент ще се изисква изрично писмено нотариално заверено съгласие от собственика на съседния имот, когато елементът или стойките за осветлението му се надвесват с повече от 0,30 м над съседния имот, вместо досегашните 1,5 м.

Георгиев съобщи, че промените предвиждат във втората градска зона, която обхваща първостепенната улична мрежа, улици и площади в историческия център, разполагането на щендери и стелажи само за излагане на цветя и/или плодове и зеленчуци по приет стандарт или одобрен проект с оглед запазването на облика на историческия център на София.

Още от Built.bg:  София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

За нарушителите промените предвиждат сериозни глоби, каза Георгиев. За ползване на преместваем обект не по предназначението му, без да е въведен в експлоатация или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация глобата е от 2000 до 5000 лв. за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица – имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв.

За доставяне на електрическа енергия, вода или газ на преместваем обект, който не е въведен в експлоатация се санкционира експлоатационното дружество с имуществена санкция в размер на 50 000 лв. За извършване на дейност от мобилно съоръжение или елемент – открит щанд, грил, щендер или др., без разрешение или в нарушение на издаденото разрешение глобата е от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица е предвидена имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв.

Преди да влязат в сила промените предстои обществено обсъждане на промените в Наредбата и подлагане на гласуване в Столичния общински съвет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам