Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Завършиха хидротестовете по цялото трасе на интерконектора с Гърция

Снимка: “Ай Си Джи Би”

Цялото трасе на междусистемната газова връзка Гърция-България и всичките осем кранови възела вече са успешно хидротествани, съобщиха от “Ай Си Джи Би”. Проектът “Ай Джи Би” (IGB)  – междусистемна газова връзка Гърция-България, се реализира от смесеното инвестиционно дружество “Ай Си Джи Би” АД (ICGB).

Хидротестът, известен още като хидростатично изпитване, е метод за проверка на целостта на газопровода след неговото изграждане. Тестът се прилага поетапно по цялата дължина на съоръжението и включва запълване на сегментите на газопровода с вода под налягане – по-високо отколкото природният газ някога би достигнал.

Този метод позволява на проектната компания да потвърди безопасното работно налягане на газопровода и да гарантира, че изграденото съоръжение е структурно здраво, верифицирайки качеството му. 

“Финализирането на този процес е основна стъпка към завършването на интерконектора и към неговото въвеждане в търговска експлоатация. Проектът “Ай Джи Би” е стратегически и все по-важен не само за двете държави, които го осъществяват, но и за целия регион, така че разчитаме строителят да изпълни ангажиментите си възможно най-бързо, за да може съответните институции да задействат всички необходими административни процедури за въвеждане в експлоатация“, заявиха изпълнителните директори на проектната компания “Ай Си Джи Би” Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Двамата инспектираха на терен изпълнението на текущите строителни дейности както в България, така и в Гърция, за да оценят напредъка на строителната фирма по завършване на проекта. 

Към средата на април 91 процента от всички строителни дейности са завършени. Основните елементи, които следва да бъдат довършени от фирмата строител, са двете газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини, където работата напредва активно. По завършената линейна част вече стартира рекултивация – по проект цялото 182-километрово трасе на газопровода следва да бъде възстановено в съответствие с всички екологични норми. 31 км вече са напълно възстановени, се посочва в съобщението.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

В синхрон с екологичните ангажименти на “Ай Си Джи Би” и с изискванията, наложени от Европейската инвестиционна банка, която е финансираща институция за проекта, наскоро бе завършен и петият екологичен одит на интерконектора. Проверката бе извършена от независим външен одитор – РСК ООД. По време на одита не бяха установени съществени несъответствия.

“Ай Си Джи Би” отчита сериозното икономическо и социално значение на общностите в районите по маршрута на газопровода и продължава да изпълнява своите ангажименти за прозрачност, отчетност и диалог, като гарантира открито ангажиране по проактивен начин с всички заинтересовани страни.

Като част от “Ай Джи Би” и от изпълнението на заложения План за възстановяване на поминъка на засегнатото население, “Ай Си Джи Би” подготвя редица дейности в подкрепа на общностите в регионите по трасето на газопровода както в България, така и в Гърция, уточняват в съобщението.

Един от ключовите ангажименти на “Ай Си Джи Би” за последния оставащ социален и екологичен одит по време на строителната фаза е да отчете приключването на строителните работи по газопровода в съответствие с всички международни стандарти, минимизирайки всички екологични и социални въздействия, изтъкват от дружеството.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам