Бюлетин

Здравният министър: Проектът за изграждане на детска болница в „Горна баня“ никога не е бил спиран

Искам да е ясно за всички, за да няма повече спекулации и внушения по тази тема – проектът за изграждане на детска болница в „Горна баня“ никога не е бил спиран. Това каза след заседанието на Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков. Той обясни, че в детайли се е запознал с всичко, извършено по проекта до момента.

Още от първия ми ден като министър на здравеопазването категорично заявих, че Националната детска болница е мой основен приоритет, заяви министър Хинков. С  встъпването ми в длъжност обещах да продължа всички добри практики и политики, въведени от предходното ръководство, добави той. Това обаче не означава, че ще се хвърля да реализирам проекти от подобен мащаб с огромно обществено значение, без да съм направил обстойна проверка и да съм се запознал в детайли с всичко, извършено до момента, заяви здравният министър.

проф. д-р Христо Хинков, снимка: БТА

Той подчерта, за да няма повече спекулации и внушения по тази тема, че проектът за изграждане на в  Национална детска болница “Горна Баня” никога не е бил спиран. След обстоен анализ, който е направил, министърът заяви, че както Министерството на здравеопазването, така и останалите институции, които имат отношение за реализацията на тази безкрайно закъсняла идея, ще направят всички усилия българските деца и техните родители да имат една от най-модерните детски болници, отговаряща на всички европейски изисквания и стандарти.

До този момент Хинков каза, че е разговарял с изпълнителния директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД инженер Елена Пенева, с проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация, представители на неправителствени организации и експерти. Предстои създаването на обществен съвет, за да може изграждането на болница и всички дейности, свързани с нея да бъдат обсъждани прозрачно и обществото да е част от този процес, информира той.

Още от Built.bg:  Започва изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“

Министърът каза още, че мястото за детската болница е избрано, има подробен устройствен план, има процедура за отчуждаване на имоти. Предстои събаряне на някои стари сгради, които да дадат възможност за изграждане на допълнително тяло към болницата. Предстои и определяне на спецификации, за да може да се изготвят обществените поръчки за започване на проекта и на строителството, съобщи министър Хинков.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам