Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Зелена зона, видеонаблюдение в парка и нови детски градини в район „Слатина“

Зелена зона за паркиране се предвижда да бъде въведена в кварталите “Гео Милев” и “Редута” през тази година, съобщи за БТА кметът на район “Слатина” Георги Илиев.

Той информира, че е имал предварителна среща с ръководството на Центъра за градска мобилност и те са поели ангажимент една трета от приходите от зоната да се реинвестират в нея под формата на възстановяване на инфраструктурата.

Снимка: FB

Според Илиев въвеждането на зона, освен ред и правила в паркирането, също ще допринесе за облагородяването на пространството. Той поясни, че идеята е една трета от постъпленията, които ще получава ЦГМ от увеличаването на зелената зона в “Слатина” с обособяването на още около 6 хиляди паркоместа, да бъдат реинвестирани в подмяна на тротоарите в района. Това са около 250 хил.лв. годишно, които ще отиват целево за обновяване на тротоари.

“По мои изчисления за около две години районът ще придобие съвсем друг облик”, каза Илиев. Той има и конкретно предложение за довършването на ремонта на алея “Карл Бетц” до ул. “Академик Л. Стоянов”, чиято реконструкция започва през миналата година.

Надземен етажен паркинг със зона за спорт на покрива

 

Строителство на многоетажен паркинг за 160 автомобила с футболно игрище на покрива се планира да започне през тази година. Това ще се случи там, където сега се намира паркинга на пазара “Ситняково” Съоръжението ще има още игрище за мини футбол, зона за културни събития, предвиден е и велопаркинг. Финансирането в размер на 4,5 млн.лв., е осигурено изцяло от Пазари “Изток”.

Проектът не е нов, но някои детайли по него не бяха добре обмислени, припомни Илиев. Първоначалната идея е била предвиденият по проекта достъп до съоръжението да бъде откъм малката и тясна улица “Сирак Скитник”, близо до която има училище. Затова жителите на района бяха “скочили” срещу проекта, посочи Георги Илиев.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии
Георги Илиев, Снимка: FB

Той отчете, че през миналата година в “Слатина” са изградени два големи паркинга. Единият е при пазар “Слатина” между ул. “Слатинска” и ул. “Циклама”, и е за близо 100 автомобила. Там паркингът не е бил ремонтиран, откакто е направен. Имал е огромни дупки и не е организиран правилно. През 2021 г. изцяло е реновиран и е поставен т.нар. зелен бетон – решетки, в които расте трева. Така зелена настилка е направена и при парка “Гео Милев” през по-миналата година, каза кметът.

Другият паркинг, изграден през 2021 г., се намира при ул. “Околчица” и е за около 60 автомобила. По думите на кмета теренът там е бил превзет от автомобили и се е превърнал в кална точка и подчертава:

Оформихме част от пространството като градинка, запазихме броя на паркиралите автомобили там, но вече има тротоар, по който може да се мине, достъпен за детска количка, което е много важно.

Именно достъпността е била един от най-големите проблеми, които Георги Илиев е заварил, когато в края на 2020 г. е встъпил в длъжност като кмет на район “Слатина”. Този проблем се е усложнил още преди години, когато започва мащабното строителство в кварталите “Редута” и “Гео Милев”. На много места изобщо не е имало тротоари, а преминаването на пешеходци е било почти невъзможно. Затова и районният кмет настоява за отделянето на средства от страна на Столичната община за изграждане и ремонт на тротоари.

Той информира, че на среща между районните кметове на “Слатина”, “Средец”, “Изгрев” и “Искър” със зам.- кмета на СО по обществено строителство е станало ясно, че Столичната община има нагласата да бъде обособена специална програма за мащабен ремонт на тротоари в цяла София.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

Паркът “Гео Милев”

 

Кметът Илиев съобщи, че въздушно разположените кабели в парк “Гео Милев” са част от новоизграждащата се система за видеонаблюдение. В парка се разполагат общо 17 камери от най-висок клас, които заснемат в реално време 24 часа в денонощието. Гаранционният срок е 26 месеца, в рамките на който неизправности се отстраняват от фирмата изпълнител, а след това – от техниците на дирекция “Сигурност” на Столична община. Данните ще се съхраняват от същата дирекция и ще се предоставят единствено на правоохранителните и правораздавателните органи. Става въпрос за оптични кабели и по тях тече само информация, а не електричество, увери районният кмет.

Той информира, че през тази година в продължението на парка “Гео Милев” в посока запад, ще бъде обособен кучешки парк на повече от два декара площ. Там кучетата ще могат да бъдат разхождани свободно, каза Илев. В момента в парка е забранено свободното разхождане на кучета, но тази забрана не се спазва. В парка има и клетка за разхождане на малки кучета до 7 кг, която ще бъде запазена и занапред, информира Георги Илиев.

Детски градини и училища

 

573 деца не са били класирани на първо класиране в детските градини през миналата година в район „Слатина“. Според Илиев това не е чак толкова голяма бройка. Има недостиг, но не е шокиращ, каза кметът.

Като най-голям проблем за строежа на нови градини той определи намирането на свободен терен. Той е открил такъв в район “Слатина”, но се е оказало, че собствеността е общинска и имотът е неподелен между общината и други собственици. Чака се решението на собствениците за доброволна извънсъдебно делба, защото иначе ще минат години в съдебни дела, каза Илиев.

Още от Built.bg:  Джо Байдън се оттегли от канпанията за президент на САЩ

Кметът каза още, че през тази година ще бъде открита допълнителна група в 65-та градина “Слънчево детство” в кв. “Христо Смирненски”. Илиев информира още, че общината може да придобие първия етаж на сграда, чиито строеж предстои да започне през тази година до парка “Гео Милев”. Там ще могат да се настанят две групи като филиал към 155-та детска градина “Веселина”. Илиев обобщи, че за тази и за следващата година в район “Средец” ще бъдат направени две изцяло нови детски градини и четири-пет разширения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам